El candidat del PSC en les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig, Salvador Illa, ha defensat aquest dissabte una Generalitat sense vetos, ja que prefereix "allargar la mà" a les altres formacions polítiques. "No vull un Govern de vetos, no vull vetar a ningú, vull allargar la mà", ha reivindicat el socialista en declaracions als mitjans des de la capital de l'Anoia, Igualada. A parer seu, la fórmula per avançar és la col·laboració entre les administracions i amb la ciutadania, i "col·laborant s'aconsegueixen moltes més coses que confrontant", a més de prioritzar els acords per sobre dels vetos.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Per això, ha reiterat que Catalunya necessita una tercera gran transformació i deixar de "posar èmfasi en les divisions dels catalans" i a emfatitzar el que uneix. "Ja n'hi ha prou d'atiar divisions. Posarem l'accent en els punts en comú que ens fa sentir part de la mateixa comunitat, en allò que ens uneix, no en allò que ens separa", i ha promès prioritzar els serveis públics.

Insisteix en la negativa al referèndum

En ser preguntat per l'amnistia, Illa ha respost que la seva posició és "la d'unir, per a passar pàgina, tancar una etapa i obrir una altra". "Creiem que tot allò que serveixi per a obrir una nova etapa, per a normalitzar en l'àmbit de les institucions el que ja és normal als carrers de Catalunya, és positiu", ha afegit. A més ha posat l'accent que no secundaran tot allò que vulgui dividir, en al·lusió implícita al referèndum: "Ens sembla que és equivocat".

Salvador Illa, va desplegar el passat dijous al vespre davant més de 1.200 persones i representants de sectors molt diversos de la societat civil al Museu Marítim de Barcelona el model de país que proposa i que vol implementar si és elegit president. L'actual cap de l'oposició es proposa "unir i servir" per a una tercera "gran transformació social" que posi els serveis socials com a primera prioritat en un context de "canvi d'època" i que requereix "decisions polítiques rellevants". En aquesta línia, Illa es va comprometre a crear un comissionat de l'autogovern que depengui de Presidència si és elegit cap de l'executiu, que faci una auditoria dels serveis públics dels darrers deu anys, amb l'objectiu de saber "on som i cap a on hem d'anar".

Paral·lelament, el primer secretari dels socialistes catalans va situar com a un dels principals eixos la "consolidació, millora i ampliació de l'autogovern", un finançament on defensa el consorci tributari i el respecte al principi d'ordinalitat o triar com a primera mesura un decret per combatre la sequera, dotat amb 3.500 milions d'euros. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!