S'han escrit rius de tinta sobre la possibilitat que, per primera vegada a la història i com ja ha passat amb la Mesa del Parlament, la CUP entri a formar part del Govern de la Generalitat de la mà d'Esquerra Republicana. Els anticapitalistes es presten a fer el salt, però sense precipitar-se. De moment, "no hi ha les condicions", ha reconegut la diputada al Congrés Mireia Vehí en una entrevista a RTVE. 

Després d'una dècada d'experiència a l'oposició, els cupaires han adoptat aquesta legislatura una actitud proactiva ja de bon començament. "Nosaltres no serem un problema", afirmen. Ells han estat els primers de segellar un pacte amb ERC per facilitar la investidura d'Aragonès. Ara bé, malgrat estar-ne satisfets, tenen clar que "l'acord no és prou profund perquè entrem al govern". La seva aspiració és millorar-lo i, sobretot, comprovar que els republicans no se'n desdiuen. Per això s'inclou una qüestió de confiança a mig mandat d'Aragonès

Entrada el 2023

La conclusió, escoltats els postulats dels dirigents cupaires, és que si s'acaba optant —prèvia consulta a la militància— per integrar-se a l'executiu, serà a mig mandat. El document acordat amb els republicans explicita que "des de la crítica i l’escepticisme", la CUP es compromet a donar "un cert marge de temps a la taula de negociació" existent amb l'Estat. Més endavant concreta que durant la primera meitat del 2023 es valoraran els resultats obtinguts. Mentre es mantingui l'aposta per aquest espai de diàleg i sempre que no s'avanci en l'amnistia i el referèndum, la CUP es mantindrà al marge del govern. Sense posar-hi traves, però sense ser-hi. "No formarem part d’un govern que dona aire a una taula de diàleg que pensem que està esgotada", ha raonat Vehí. 

Però no només això, la idea de la CUP és deixar que el govern d'Aragonès comenci a rodar per certificar si, efectivament, avança en la línia fixada entre els dos partits i que planteja un clar gir a l'esquerra. Per exemple, cap a una sanitat 100% pública o explorant per primera vegada l'aplicació d'una renda bàsica universal. 

Que Junts assumeixi el resultat

A partir d'aquí, la CUP apressa ERC i Junts a desencallar l'acord per fer govern com més aviat millor i conviden l'espai de Puigdemont a "assumir el resultat de les eleccions", que resumeixen en el fet que "la gent ha votat més esquerra i més independentisme". En aquest sentit, recorden que l'alternativa a un desacord entre els dos grans actors independentistes passa perquè el PSC recuperi la iniciativa. Vehí confia que l'entesa acabarà arribant, perquè no s'imagina "Junts provocant unes noves eleccions". Ara bé, considera que s'està trigant massa. 

Sobre el risc que per entendre's amb Junts, ERC rebaixi els acords assolits amb la CUP, els anticapitalistes defensen que els punts inclosos es poden impulsar amb els junters al govern. La reflexió de Vehí és que "Junts s’ha d’analitzar més enllà de la dreta i l’esquerra, no és just llegir-los com a dreta o esquerra", sinó que el que "és acurat és dir que hi ha persones que no responen a perfil de polítiques d’esquerres, com Joan Canadell". 

A la imatge principal, Aragonès i Sabater conversen durant la primera sessió d'investidura. / ACN