Ja en campanya, Pere Aragonès va proclamar la seva intenció decidida no només d'arribar a la presidència de la Generalitat, sinó també de garantir des dels primers compassos del futur nou Govern l'estabilitat que no va tenir l'executiu de Quim Torra. Això vol dir acompanyar el pacte d'investidura d'un acord pels pressupostos de la Generalitat. Per mirar de lligar totes dues coses amb l'actor necessari per arribar a la majoria, la CUP, Esquerra Republicana s'ha compromès per escrit a sotmetre el president a una qüestió de confiança a mitja legislatura. Així es desprèn del preacord ERC-CUP anunciat diumenge i del qual el mateix Pere Aragonès n'ha donat més detalls en un article a l'Ara. 

"La confiança i l'estabilitat, avui, passen per governar bé i per no tenir por de retre comptes. Perquè aquesta és la millor manera d'avançar i progressar. Avaluar-nos. Per aquest motiu estic convençut —i així ho hem convingut amb la CUP— que és bo i sa que quan sigui president de la Generalitat em sotmeti a una qüestió de confiança a meitat de legislatura per avaluar-nos, per renovar l'acord i reforçar l'estabilitat del Govern", explica Aragonès, que argumenta que fent ús d'aquesta eina de control parlamentari "assegura la investidura i l'aprovació dels pressupostos". 

Fonts de la CUP que han tingut accés al document rubricat confirmen a ElNacional.cat que efectivament "es contempla" aquest escenari. El pacte subscrit entre tots dos partits se sustenta sobre quatre pilars, tres dels quals imprimeixen un clar gir a l'esquerra: garantir el dret a l'habitatge fent front als desnonaments, reforçar l'atenció primària del sistema de Salut de Catalunya, reformar el model de gestió d'ordre públic i crear les condicions per a un nou "embat democràtic amb l'Estat", si pot ser en forma de referèndum. 

La clau la té ara Junts

Els republicans són plenament conscients que el suport dels anticapitalistes —pendent de ratificació de la seva militància en assemblea aquest dimecres— no serveix sense la pota principal i imprescindible per apuntalar un Govern d'Aragonès, que és Junts per Catalunya. De fet, ell mateix reconeix que el preacord amb els cupaires és "només la primera pedra". Apunta, en aquest sentit, l'obligació d'intensificar les negociacions per "solidificar l'acord abans de divendres". La missió, ara, fer encaixar Junts, el soci prioritari, en l'aliança amb la CUP

ERC i la CUP sumen 42 diputats. Si bé ara mateix seria la majoria més àmplia, queda lluny encara del suport mínim imprescindible per a una investidura. Sense comptar amb el suport dels 32 diputats junters, Aragonès no serà president. De moment, aquest dimarts Laura Borràs arrenca la ronda de contactes per designar un candidat. A Junts avisen que no hi ha res tancat. O, com diria el poeta, tot està per fer i tot és possible. 

A la imatge principal, Aragonès amb Riera i Reguant. / Roser Gamonal