L'economista Xavier Sala-i-Martin està encantant amb la darrera proposta de Ciutadans. De cara les pròximes eleccions catalanes, que tot apunta que seran aquesta tardor, el vicesecretari general de CiutadansCarlos Cuadrado, ha proposat que la formació que representa es presenti en coalició o una forma semblant en els pròxims comicis amb la finalitat de vèncer l'independentisme. 

"Si ens presentem junts Partit Socialista, PP i Cs guanyaríem les eleccions. Guanyaríem (Carles) Puigdemont", ha assegurat Cuadrado en una entrevista publicada avui per Europa Press.

Carlos Cuadrado / Europa Press

El vicesecretari general de Ciutadans, Carlos Cuadrado / Europa Press

L'aprovació de Sala-i-Martin

La resposta de Sala-i-Martin no s’ha fet esperar. En el seu Twitter ha estat breu, però contundent: “Cs proposa unes eleccions plebiscitàries. Som-hi!!!”.

De moment, però, l’aritmètica de Cuadrado no quadra, ja que les formacions no independentistes no sumen per guanyar a les urnes. En les eleccions del 21 de desembre del 2017, el seu partit va ser la força més votada, però en aquella ocasió les tres formacions unionistes es van quedar amb 57 diputats. Per contra, les opcions independentistes en van sumar 70.

D’altra banda, segons el darrer balanç del Centre d’Estudis d’Opinions (CEO), publicat al juliol, Cs registraria una forta patacada. En concret, passaria dels 36 diputats del 2017 als 19 que ara li atorga el CEO. Per la seva banda, el PSC pujaria set escons i es quedaria amb 24 diputats i el PP n'augmentaria dos fins a arribar als sis. En aquest cas, una hipotètica coalició dels tres partits perdria vuit escons pel camí respecte al 2017 i es quedaria amb 49 diputats.

Per la seva part, les forces independentistes sumarien 71 escons, dels quals 32 serien Junts per Catalunya, 33 per ERC, que pujaria un escó respecte al 2017, i sis per la CUP, que n’obtindria dos més.