L'economista Xavier Sala-i-Martín s'ha referit a les bones notícies econòmiques d'avui que confirmen Catalunya com a pol d'atracció empresarial per recordar els presagis de catàstrofe que augurava l'unionisme. Sala-i-Martín ha interpel·lat directament a la cap de la oposició, Inés Arrimadas: "Cap comentari?"

L'1 de gener del 2018 hi havia 618.366 empreses actives a Catalunya, un 1,5% més que un any abans. És la xifra absoluta més elevada dels últims nou anys, segons el directori central d'empreses (DIRCE) que publica l'Institut d'Estadística espanyol, tenint en compte el nombre de companyies actives segons on radica la seva seu social.

Les dades rebaten els presagis dels discursos catastrofistes sobre l'economia catalana, que auguraven un declivi de l'activitat econòmica del país i que entenien la fuga de seus com quelcom sense fi. En aquest sentit, el Departament d'Economia defensa que aquestes dades "desmenteixen el degoteig de males notícies sobre la demografia empresarial a Catalunya".