La famosa trobada virtual d'exmembres del secretariat general de l'ANC està sent un punt fort en la batalla electoral prèvia a les eleccions del 14 de febrer. Esquerra però, reitera que ho vol desvincular de qualsevol rèdit que pugui treure de la seva campanya i ho limita a la gravetat que li dona als fets: una conferència virtual amb "grups d'extrema dreta on també hi era present el vicepresident del Parlament, Josep Costa". Recordem que aquesta es va celebrar dijous passat i hi havien, entre altres, representants del Front Nacional.

En declaracions a TV3, el President del Grup Parlamentari Republicà, Sergi Sabrià, ha donat més explicacions del per què demanen la dimissió immediata de Costa: "Es va reunir amb grups d'extrema dreta i xenòfobs. Amb deu minuts de reunió saps perfectament on estàs i el senyor Costa s'hi va quedar. Ha fet propostes durant dues hores a grups xenòfobs. Nosaltres i la CUP també hi estàvem convidats i no hi vam anar. Si et quedes, dones cobertura a una ultradreta que no volem a casa nostra".

En canvi, en aquesta trobada Castellà afirma que hi havien persones "majoritàriament d'esquerres". Demòcrates també va intervenir amb un grup de voluntaris i, en paral·lel a la polèmica entre Costa (Junts) i Sabrià (ERC), també s'ha obert una esquerda definitiva entre els republicans i Demòcrates.

Dimissió immediata

Sabrià dona els arguments del per què ha de dimitir Costa: "Ha desgastat les nostres institucions, s'ha reunit amb grups xenòfobs i aquests no són els estàndards d'Europa. No podem permetre aquests errors. Qui conegui com funciona el Parlament i com s'escullen, el senyor Costa ha de plegar, el dignificaria. Quan t'equivoques ho has de fer tu mateix".

I afegeix: "Durant el cap de setmana, ell [Costa] ho ha volgut portar a la batalleta més política i la de fake news, excuses. Si et reuneixes amb els feixistes i ets vicepresident del Parlament, et toca plegar. Això no va de ser més o menys independentista".

La ultradreta independentista

En les darreres hores, Esquerra ha alertat de la presència d'una ultradreta independentista "que existeix". Sabrià es mostra ferm: "Marcarem una línia excloent, a Catalunya també hi ha una ultradreta i els hem de fer fora". També llança un avís a Vox: "Els tenim a les portes del Parlament, no els volem a casa nostra i no hi ha lloc". En el cas de que Vox acabi entrant al Parlament, Sabrià ha volgut marcar la diferència entre celebrar comissions on, per llei, hi hauran de ser presents amb el fet de donar cobertura o "no posar un cordó sanitari".