El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, ha reiterat tres paraules negatives per definir Esquerra, als qui titlla de "mentir, jugar a les fake news i obrir una guerra bruta". Missatge clar i contundent contra els republicans després de la decisió d'aquests de trencar l'acord que tenien per anar conjuntament. Un acord que Castellà recorda que ja estava trencat des del passat 25 de setembre: "Nosaltres ja vam anunciar al Congrés que donàvem per trencat el pacte amb ERC, no per una picabaralla, sinó perquè van decidir sobiranament canviar d'estratègia".

L'espurna que ho va encendre tot és un xat públic convocat per exmembres del secretariat de l'ANC del passat dijous on una representació de Demòcrates hi va assistir: "Un grup de voluntaris del nostre partit es va connectar a aquesta conferència, amb divuit persones presents, la majoria d'esquerres. I sembla que hi havia un membre de l'organització del Front Nacional connectat. Nosaltres això ho vam fer públic".

En canvi, ERC va considerar que era una reunió amb diversos grups independentistes, entre els quals, grups ultres identitaris. Ahir diumenge, van comunicar que després de demanar explicacions a Demòcrates i no haver rebut una resposta satisfactòria, donaven per feta l’extinció de l’acord i els ha demanat que posin les seves actes de diputats a disposició o abandonin el grup parlamentari republicà.

No abandonen l'escó

La resposta de Demòcrates, que compta amb dos diputats al Parlament, Toni Castellà i Assumpció Laïlla, ha estat de sorpresa: "No pots trencar quelcom que fa mesos que ja estava trencat". I acusa els republicans d'utilitzar eines "brutes per interès electoral". Ambdós, Castellà i Laïlla, pensen lliurar un pols amb ERC i ocuparan el seu escó al ple de la setmana que ve, l'últim de la legislatura abans de les eleccions del 14 de febrer.

A més, afegeixen: "Ens acusen d'assistir a una reunió amb xenòfobs. Això no ho mereixen les bases d'ERC, ni el país. No entenem què està fent la direcció d'aquest partit". Per això els reclamen que rectifiquin. Demòcrates reitera que els resulta "irrellevant el grup parlamentari actual" perquè prioritzen "la responsabilitat política".

"Agressius i demagogs"

Castellà va més enllà i desplega tots els retrets cap als seus antics companys: "Ens sorprèn l'agressivitat i la demagògia d'Esquerra. Mai ha estat un adversari per nosaltres en termes històrics i encara ens ha sorprès més en un context de repressió per part de l'Estat en què l'independentisme hauria de fer front comú". Demòcrates considera que ERC ja no defensa la via unilateral ni l'aliança que es va signar el 27 d'octubre del 2017 entre ambdós partits, en un "acord polític entre la secretària general republicana Marta Rovira i l'aleshores portaveu de Demòcrates Antoni Castellà", ara també diputat.

En aquesta línia, Demòcrates defensa que continuen posant per davant de tot l'objectiu de promoure els "instruments per reforçar la república catalana". En paral·lel, ERC també reclama la dimissió del vicepresident primer de la Cambra, Josep Costa, de Junts, “per haver participat en una reunió amb col·lectius ultres i identitaris”. Costa ja ha contestat i ha demanat la dimissió del president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, "per mentider, per manipulador i per intoxicar i extorquir els mitjans de comunicació".