Catalunya és la catorzena comunitat autònoma en el ritme de vacunació dins l'estat espanyol, les dades la situen a la mitja taula cap avall i calen solucions. La consellera de Salut, Alba Vergés, ja ha anunciat canvis però els partits també es comencen a moure.

La candidata de la CUP a les eleccions del Parlament, Dolors Sabater, ha proposat a la Generalitat la creació d'una taula de treball conjunta per aportar propostes al voltant de la gestió de la pandèmia i millorar la planificació de la campanya de vacunació: "Ens posem a disposició per donar una bona resposta conjunta pel país".

Les declaracions les ha donat en una roda de premsa, immersa de ple en la campanya electoral. Sabater confirma estan disposats a treballar per aportar solucions per a Catalunya i esperen que el Govern la convoqui, per tenir en compte els altres "espais polítics que no formen part de l'executiu, perquè puguin participar en la resposta sanitària d'aquesta pandèmia". 

Per això també fa crítica de la situació actual. La candidata cupaire lamenta que hi ha hagut falta de planificació per part d'ERC i Junts i que el procés de vacunació ho ha evidenciat: "No hi ha confiança, se n'ha perdut. Només ens faltava aquest nou episodi de la no vacunació. Estem molt preocupades perquè veiem improvisació i falta de transparència".

En la línia dels retrets d'altres partits i polítiques, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana acabar amb aquest govern de coalició. Sabater creu s'han de posar d'immediat i a disposició de la salut pública "tots els recursos" necessaris.

I afegeix: "No podem defugir la crítica a una gestió que és absolutament insuficient, que torna a posar sobre la taula aquesta incapacitat de planificar i de posar tots els recursos al servei de les decisions del món científic i preveure amb sentit comú tot el que ve per davant" ha tancat.

Demanen explicacions

Per la seva banda, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha demanat a la Generalitat explicacions sobre per què de les 60.000 vacunes previstes "només s'han vacunat a 6.000 persones" i ho atribueix a una manca de planificació i dels mitjans necessaris: "Seria surrealista que la vacunació es fes a través de la sanitat privada i no a través de la pública. Demanem que tots els recursos es posin a disposició i control de la sanitat pública per donar una resposta coherent i científica".

En paral·lel, l'interrogant de les eleccions continua planant sobre la data marcada. Aragonès demana concretar el 14 de febrer i insisteix en la necessitat que es donin uns criteris objectius per a decidir si es posposen o no, ja que creu que s'ha de garantir el dret a la vida però també el dret a vot: "No ens imaginem un escenari on hi hagi eleccions i en què no tothom pugui tenir garantit el seu dret a vot".