Els comuns tenen clar el seu enemic el proper 14 de febrer: Junts per Catalunya. Seguint el que marquen les enquestes, sembla el rival amb qui l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, vol centrar tots els retrets.

En una entrevista a TVE no cita Ciutadans, PP o el mateix PDeCAT però sí Junts per Catalunya a qui titlla de radicals: "La candidatura que encapçala Laura Borràs, amb el senyor Canadell, arriba a uns nivells de nacionalisme excloent i de visió petita de Catalunya que nega la diversitat d'aquest país i crec que és l'últim que necessita Catalunya".

És evident, i així ho ha reiterat Colau, que volen un govern d'esquerres a la Generalitat però per esvair els fantasmes i errors del passat, es fixa en canviar la terminologia: tripartit per, ara, "acord d'esquerres" i així ho defineix: "L'època del tripartit no té res a veure amb el moment actual, estem en una pandèmia. Necessitem acords sòlids que generin un canvi, un acord d'esquerres".

Un argument que contraposa amb la coalició Junts i ERC: "L'altra fórmula és un desastre. Els Comuns mai donarem suport a un govern amb Junts per Catalunya. I no podem tornar a repetir el govern actual, es boicotegen constantment".

Illa o Aragonès?

Colau fa cas a les enquestes i com que els Comuns volen entrar com sigui dins el Govern, no es mulla en una resposta tan evident: "Les enquestes estan dient que Esquerra podria quedar per davant del PSC, hem de parlar amb tots els partits d'esquerres".

I posa d'exemple el consistori que governa com el paradigma a seguir: "La meva posició és fer majories d'esquerres i ho dic per experiència. El primer mandat a l'ajuntament de Barcelona va ser amb minories, ara ho hem canviat i hem fet acords amb Esquerra".

Algunes veus de Podemos ja han començat a demanar que plegui d'una vegada Salvador Illa com a ministre de Sanitat. En aquesta línia, i emmarcant-se en el seu nou lideratge com a candidat socialista, Colau també suma el mateix criteri: "És incompatible amb seguir sent ministre de Sanitat, em sembla evident. Li he dit abans que fer-ho públicament. Illa m'ha dit, d'acord, rebo el missatge però de moment és així. Això depèn del president Sánchez i aleshores ho he dit al partit socialista. Ahir va comparèixer com a ministre de Sanitat i tothom estava fent una lectura política en clau electoral".

"Iceta era passiu"

Per acabar-ho d'adobar, defineix la tasca de l'actual secretari del PSC, Miquel Iceta, en els darrers temps com si hagués passat amb més pena que glòria: "Illa em sembla millor candidat que Iceta, com a mínim com s'ha presentat. Iceta s'ha resignat a l'oposició, ser passiu i substituir Ciutadans com a líder de l'oposició. No s'ha implicat en quin era el projecte de govern. Fins i tot ho deien els socialistes".