La candidata de la CUP, Dolors Sabater, no ha amagat en cap moment que la seva candidatura vol ser rellevant després de les eleccions del 14-F i que està disposada a entrar al Govern sempre que es donin unes condicions específiques.

El programa de la CUP

Aquí pots consultar el programa per aquestes eleccions de la CUP. La formació anticapitalista aposta per un pla de rescat social, guanyar sobirania econòmica, energètica i industrial i un nou referèndum per al 2025.

[Consulta aquí la resta de programes electorals].

El passat divendres, en el primer dia de campanya, s'han revelat dues d'aquestes condicions específiques: banca pública i control de l'energia. Així ho ha afirmat la mateixa Sabater en una trobada amb l'agència Europa Press, on ha reiterat que ni passaran a formar part d'un hipotètic l'Executiu de JxCat i ERC ni tampoc li donaran suport "per continuar fent el que han estat fent durant aquests tres anys". "Rotundament no", ha insistit.

Tanmateix i conscient del rebombori format arran de tres documents crítics amb aquesta postura per part del consell polític de la formació anticapitalista, Sabater ha recordat que tant la mateixa CUP com la seva formació, Guanyem, "són organitzacions orgullosament assembleàries" i que "la decisió es prendrà des de les bases i els espais compartits de governança".

Per a Sabater, els beneficis de tenir una banca pública "serien dobles": "Benefici per a tota la població, podent estalviar els interessos lucratius de la banca privada"; i també pel procés sobiranista. En aquesta última qüestió ha alertat que "a molts polítics els van tremolar les cames quan la Caixa va dir que marxava del país" i ha denunciat el paper de la monarquia espanyola en tot aquest procés.

Per altra banda, Sabater ha denunciat els "multimilionaris beneficis" de les empreses energètiques que, segons ha dit, no s'inverteixen en la millora de les infraestructures, sinó en "omplir les butxaques dels membres dels consells d'administració".

Els retrets al Govern JxCat-ERC

Més enllà d'aquestes dues condicions, la candidata de la CUP ha lamentat que el Govern de JxCat i ERC "se sent còmode en projectes que trituren el territori com el BCN World", el qual ha estat portat a l'Oficina Antifrau per part del mateix partit anticapitalista. També ha retret les acusacions de la Generalitat a activistes independentistes que estan encausats per participar en diverses protestes relacionades amb la sentència o els desnonaments. "Mai podríem formar part d'un Govern que fa això".

Precisament, un dels encausats amb acusació de la Generalitat és Marcel Vivet, membre del partit de Sabater, per qui l'administració catalana demana cinc anys i mig de presó per protestar contra una manifestació del sindicat policial ultra Jusapol.