La líder de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha advertit que "la voluntat de diàleg" per part de l'Estat "no existeix" i ha fet una crida a fer una legislatura de "conflicte i confrontació" democràtica. Ho ha dit en el seu discurs al ple d'investidura d'aquest divendres en què ha confirmat el vot favorable de la CUP al candidat republicà, Pere Aragonès.

Sabater ha fet aquesta advertència després que els la militància de la CUP avalés la investidura tot i considerar "insuficient" l'acord, el qual estableix donar dos anys de marge a la taula de diàleg amb l'Estat.

Tanmateix, Sabater ha recordat "perquè ningú se n'oblidi", que l'acord "és de mínims" i una "aposta estratègica" de la militància dels anticapitalistes per "avançar". L'objectiu, segons ha exposat, és que comenci una legislatura que tingui dues fases: una primera d'acumulació de forces i una segona de "confrontació amb l'Estat".

Antisistema

Responent a les crítiques que l'oposició porta dies fent als republicans per pactar amb ells, Sabater ha s'ha reivindicat com a "antisistema". "Tenim molt clar que aquest sistema que desnona, empresona, que priva de drets les classes treballadores i blinda les elits no és el nostre. Som antisistema perquè aquest no és el nostre sistema", ha insistit.

A la seva intervenció, Sabater ha citat Karl Marx i també Klaus Schwab, fundador i president del Fòrum Econòmic Mundial, de qui ha destacat el seu rebuig a l'actual sistema capitalista. "Som molts els que hem vist que aquesta forma de capitalisme ja no és sostenible", va dir concretament. "Si un senyoret de Davos va dir això, què no ha de dir el futur Govern", s'ha preguntat Sabater, reivindicant que el seu moviment polític està "al costat bo de la història" que és, segons ha dit, a favor de la gent que pateix i en front dels oligopolis.

Dolors Sabater durante la intervención en el pleno de investidura 1 / Sergi Alcàzar

Dolors Sabater ha reivindicat el caràcter antisistema de la CUP / Foto: Sergi Alcàzar

La dirigent cupaire ha alertat, doncs, que els nous diputats anticapitalistes tenen la intenció de condicionar el Parlament i el futur Govern perquè prenguin decisions "al servei de la vida, al servei de rescatar el planeta". També ha alertat que no vol una "legislatura de batalletes", en referència a les picabaralles dels darrers tres anys.

En aquest discurs marcadament d'esquerres i socialista, Sabater ha alertat que drets socials i independència van lligats de la mà, i per això ha instat a "desbordar els marcs jurídics". "És el que s'ha de fer quan els drets no caben dins de les lleis i les constitucions", ha afirmat afegint que això requereix "valentia i confrontació democràtica".

Crida als comuns

Al discurs, Sabater ha fet nombroses crides als comuns, demanant-los fer "autocrítica i reflexió". "L'independentisme no és un enemic de les lluites socials", els ha dit instant-los "que se sumin a ser un motor de canvi i transformació".

Els comuns ja porten dies avançant el seu vot negatiu a la investidura d'Aragonès per les negociacions amb JxCat. Encara que els postconvergents no s'hi han acabat sumant, els de Jéssica Albiach sempre han insistit que mentre existeixi la possibilitat que ho facin, ells es quedaran fora.

 

Retret a JxCat

Per la seva banda, la cap de llista per Tarragona, Laia Estrada, que s'ha partit el torn de 30 minuts amb Sabater, ha acusat JxCat de rebutjar reunir-se amb la formació anticapitalista i de no respondre a les propostes i documents que els han remès en les últimes setmanes. També els ha demanat que els expliquin què no els agrada de l'acord assolit amb ERC per investir el republicà Pere Aragonès com a president del Govern.