El preacord entre ERC i la CUP no ha convençut els comuns per sumar-se al pacte, ja que acusen els republicans de seguir prioritzant l'entesa amb JxCat. Ara bé, no descarten encara acabar formant part de l'acord.

Així ho ha reconegut la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, en la roda de premsa celebrada aquest dimarts després de reunir-se amb la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, en el marc de la ronda de consultes amb els caps de llista dels grups parlamentaris.

Preguntada sobre l'acord entre republicans i anticapitalistes, Albiach ha assegurat que "encara és prematur" però ha deixat clara la línia vermella de la seva formació: JxCat. "No formarem part de cap acord del qual formi part JxCat i així li hem traslladat a la presidenta", ha insistit. Tot i que l'entesa entre republicans i postconvergents encara no s'ha concretat, fet que manté vives les esperances del PSC, Albiach s'ha remès al pressing d'ERC a JxCat perquè se sumi, fet que invalida el possible suport del seu grup. 

 

El preacord ERC-CUP

Sobre el contingut del preacord, Albiach n'ha destacat alguns punts positivament com el pla pilot per a la renda bàsica o l'elèctrica 100% pública però ha lamentat que hi ha "buits i oblits". "No hi ha llei de residus, ni la reversió de projectes del model productiu, no diu res del Hard Rock. Tampoc contempla la salut mental ni parla d'augment de plantilles", ha retret.

Pel que fa al conflicte amb l'Estat, Albiach ha constatat que al preacord no s'hi contempla que es farà el 2023 si la taula de diàleg ha fallat: "És una mica un 'tirem la pilota endavant i ja ens ho trobarem'". També ha lamentat la "falta de defensa de l'autogovern i el blindatge de competències". A més, Albiach ha instat a sotmetre a votació a Catalunya els resultats futurs de la taula amb el govern espanyol i resoldre "la llibertat dels dirigents independentistes empresonats".

Sobre els timings de la investidura, Albiach ha revelat que, segons li ha dit Borràs, la segona votació es farà el proper dimarts perquè "si mirem escrupolosament el reglament són 48 hores hàbils".

Carbasses a Illa

La líder d'En Comú Podem també ha confirmat que no donaran suport al candidat del PSC, Salvador Illa, per no contribuir a investidures fake. Ho ha dit després que els socialistes hagin anunciat que, per ara, mantenen la voluntat de presentar-se a la investidura i d'haver sumat el suport de Ciutadans, tal com ha confirmat el seu líder, Carlos Carrizosa, en una entrevista a Catalunya Ràdio.