El 59,5% de la militància de la CUP ha votat a favor del preacord assolit amb Esquerra Republicana, tot i que el consideren insuficient. És el resultat de l'assemblea que la formació anticapitalista ha celebrat la nit passada. Els seus 9 diputats votaran sí a investir Pere Aragonès

Fins ben entrada la nit, els més de mil inscrits a l'assemblea telemàtica de la CUP van protagonitzar un debat encès sobre quina posició havien de tenir els seus diputats durant el debat d'investidura que arrenca en menys de 24 hores. A les 10 del matí s'ha tancat l'urna virtual i el resultat ha estat el següent:

1a votació: Dones suport a la proposta de preacord?
Sí: 564 (59,31%)
No: 367 (38,59%)
Blanc: 20 (2,10%)

2a votació: En cas que surti una majoria favorable a l’acord a la primera votació, creus que l’acord és suficient?
Sí: 121 (12,91%)
No: 802 (85,59%)
Blanc: 14 (1,49%)

3a votació: En cas que surti una majoria contrària a l’acord a la primera votació, creus que la CUP ha de facilitar igualment la investidura d’ERC?
Sí: 426 (47,12%)
No: 437 (48,34%)
Blanc: 41 (4,54%)

Així doncs, el 85,6% de les bases cupaires han deixat clar a la direcció que tot i avalar la investidura d'Aragonès per evitar bloquejar la legislatura, no en tenen prou amb el pacte subscrit amb ERC, que entre d'altres punts incorpora el compromís del futur president de sotmetre's a una qüestió de confiança a mig mandat. 

L'assemblea ha comptat amb la participació de 1.401 militants de les onze organitzacions que van conformar la candidatura de les eleccions del 14-F. A més de la CUP, hi han tingut veu Guanyem Catalunya, Pirates, Arran, Constituents per la Ruptura, Crida Constituent, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista, Poble Lliure, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i La Forja. 

L'última paraula la té Junts

Un cop resolt l'enigma de l'assemblea cupaire, tot queda en mans de Junts per Catalunya. Al llarg d'aquest dijous i fins a l'hora límit de la votació de la investidura, aquest divendres, Esquerra Republicana persistirà en l'intent de convèncer els de Puigdemont perquè facin possible que Aragonès esdevingui president en el primer intent. 

Els 32 diputats de Junts —31 si no s'acceptés el vot delegat de Lluís Puig— són imprescindibles per resoldre l'equació. Segons fonts coneixedores de la negociació, a hores d'ara l'opció més probable és que es decanti per una abstenció. Si fos així, la investidura no prosperaria en la primera volta i només seria viable amb una carambola impossible, que el PSC també s'abstingués.

Seria, en tot cas, un escenari inèdit. Mai, en els anys de procés, s'havia arribat a la primera votació sense un acord entre els dos principals actors de l'independentisme, cridats a compartir Govern. 

A la imatge principal, Sabater i Reguant conversen amb Borràs i Dalmases durant la conferència d'Aragonès. / Marc Puig