La ruptura entre Junts per Catalunya i el PDeCAT s'escenifica avui al Congrés dels Diputats. Les dues formacions, que comparteixen el Grup Plural a la cambra baixa, tenen llibertat de vot. I així l'exerciran aquest dijous, en la votació de la pròrroga de l'estat d'alarma, almenys fins al 9 de març. Mentre els quatre diputats del PDeCAT ja havien anunciat que hi votarien a favor, els quatre parlamentaris de JxCat s'abstindran després d'intentar negociar en va amb el govern espanyol. Aquesta escena podria repetir-se en les pròximes setmanes, amb la negociació dels pressupostos de l'Estat per davant.

Els diferents enfocaments ja es van evidenciar ahir, quan van presentar esmenes separades a la pròrroga de l'estat d'alarma. Els quatre diputats del PDeCAT ja van anunciar fa uns dies que votarien a favor de l'estat d'alarma. L'altra meitat, la de Junts, ha intentat negociar amb el govern espanyol un possible . No han aconseguit el que volien i optaràn per l'abstenció. En la seva intervenció, Laura Borràs ha reclamat totes les competències de gestió per a la Generalitat.

Ferran Bel, del PDeCAT, ha assegurat que no suposa “cap ruptura”, sinó que és una situació que ja s’ha produït abans al Parlament de Catalunya. Ha subratllat que les relacions entre les dues formaciones es “mantenen”, que van “més enllà d’una votació o altra”. Però hi ha hagut més votacions avui: les de les esmenes. JxCat ha votat en contra de les esmenes del PDeCAT. Per la seva part, el PDeCAT s'ha abstingut a les esmenes de JxCat.

Actualment hi ha quatre diputats del PDeCAT i quatre de JxCat. Els del PDeCAT són Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell. Els de JxCat, la portaveu Laura Borràs, Míriam Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas i Mariona Illamola.

Quatre mesos prorrogables

Els plans inicials de Pedro Sánchez passaven per una pròrroga eterna de sis mesos, fins al 9 de maig. Davant el descontentament del conjunt de l’oposició, ahir va acceptar una esmena d'ERC: al cap de quatre mesos, el 9 de març, les comunitats i l’Estat revisaran la vigència de l’estat d’alarma. Sánchez compareixerà cada dos mesos i el ministre de Sanitat cada mes per donar explicacions. El PP reclamava que la pròrroga fos només de dos mesos, però finalment s'abstindrà. Obtindràn la majoria amb vots favorables d'ERC, el PNB i Cs.

És un estat d'alarma molt diferent al de la primera onada, però també limitat. Els presidents autonòmics, que són les autoritats delegades competents, poden imposar tocs de queda i fins i tot confinaments perimetrals de tot o part del seu territori, com han fet la majoria de Comunitats Autònomes. En canvi, no poden aplicar confinaments domiciliaris com estudia la Generalitat i han tornat a aplicar països com França.