Els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell tornaran al Tribunal Suprem la setmana vinent, serà el dimecres 9 de maig. Segons publica La Vanguardia els presos polítics compareixeran davant l'alt tribunal en el que serà l'últim intent de convèncer el jutge que no reincidiran en l'intent de declarar unilateralment la independència i que no marxaran del país. Demanaran que es revisi la resolució de presó dictada pel jutge Pablo Llarena el passat 23 de març en apreciar que hi havia un greu risc de fuga i de reiteració delictiva en els processats. 

Segons el mateix diari, un cop la sala del Suprem hagi analitzat els últims recursos, hi ha una gran probabilitat que tots ells continuïn a presó fins la celebració del judici, que serà a a la tardor.

La decisió del tribunal serà el primer pas per suspendre de les seves funcions cautelarment aquells que mantinguin l'acte de diputat i en un hipotètic nou govern siguin elegits en base a l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal. Per aplicar aquest article han d'estar processats en ferm per rebel·lió i està a la presó.

Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa estan processats per rebel·lió. A alguns d'ells també els jutjaran per malversació. Aquest fet, sumat que es van presentat a les eleccions i que van accedir a l'acta de diputats dona arguments per al risc de la reiteració delictiva. 

La no compareixença de Marta Rovira, també va ser clau, per valorar a més del risc de reiteració delictiva, el risc de fugida.

De res va servir que Forcadell i Bassa renunciessin a la seva acta de diputades. De fet, Llarena ho va minimitzar en la interlocutòria de presó: "Sense perjudici que alguns dels processats han renunciat a la seva acta de diputats (Dolors Bassa, així com Carme Forcadell i Lluís), tots ells han compartit la determinació d'assolir la independència d'una part del territori nacional".