"Torno a ser aquí perquè el meu partit ha tingut molt bon resultat a les eleccions". Això és el que diu el conseller Josep Rull al magistrat Pablo Llarena en un àudio que Catalunya Ràdio ha aconseguit de la declaració del conseller al Suprem el passat mes d'abril. Rull entrava a la presó per segona vegada el 23 de març, després d'haver-hi entrat el 2 de novembre de 2017 i sortir en llibertat el 4 de desembre.

És aquest reingrés a la presó el que provoca que Rull planti cara a Llarena i li recordi que "és aquí tot i haver estat elegit diputat, perquè la meva formació política va obtenir un resultat important en aquestes eleccions i els sobiranistes vam guanyar les eleccions". Aquest és el raonament del conseller que no pot atribuir a cap altre motiu "un canvi de plantejament tan brusc i tan radical, i més veient els elements materials que suposen la base del meu processament".

Acusa el PP d'anticipar-se als jutges

El conseller, que actualment està al centre penitenciari de Lledoners, recorda al magistrat espanyol que des del govern del PP anticipaven les actuacions del jutge: "Catalá, en unes declaracions públiques, va donar per fet que els processats, en aquell moment investigats, serien inhabilitats a la primavera. El ministre Catalá també va dir que el jutge anava a resoldre en temps record la instrucció". Irònicament, l'extitular de Territori i Sosteniblitat afegeix que o bé "el ministre Catalá té dots d'oracle" o "el que ell apuntava ha anat passant amb una literalitat que és realment contundent".

 

Durant la declaració, parla del seus fills i adverteix que sempre seguirà sent independentista per ells; ho justifica subratllant que no vol que els seus fills "visquin en un Estat on per defensar les teves idees hagis d'estar perseguit o a la presó". En la mateixa línia ha asseverat que "en una democràcia normal" elaborar un programa o un full de ruta "no hauria de comportar persecució".

Tot i els seus arguments, Josep Rull té molt clara quina serà la sentència del seu cas: "la trajectòria d'aquest judici ja està escrita", indica mentre admet que ja li agradaria equivocar-se.

Per la seva banda, en acabar el soliloqui, Llarena intervé per demanar a Rull que trobi les raons al seu processament a la interlocutòria i no busqui "especulacions de tercers que es compleixen per alguns i s'incompleixen per altres". Si més no, el magistrat deixa estar els seus arguments per dir: "estic convençut que no el convenceré del que vostè ha retret que no és així. Molt bé. Alguna pregunta més?".