El conseller cessat pel 155 Josep Rull ha afirmat aquest dissabte que la resposta del govern espanyol i del seu sistema judicial després de l'1-O va demostrar que l'"Estat espanyol és extraordinàriament feble".

Rull ha assegurat que "els forts, pacten; els febles, imposen" i ha afegit que "l'Estat espanyol va imposar no només el no-referèndum, sinó que també va suspendre el sistema de drets i llibertats".

Així ho ha dit en l'acte de presentació del seu llibre '1 dia d'octubre i 2 poemes. Quan l'esperança venç la por', publicat per Símbol Editors. L'acte ha comptat amb la presència a l'escenari de la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, i ha reunit prop d'un centenar d'assistents al Centre Moral i Cultural de Poblenou a Barcelona.

Rull acte

Per al conseller, "els febles han de recórrer a instruments excepcionals per abatre idees legítimes", com el Tribunal de Comptes i la sentència judicial del Tribunal Suprem per als líders independentistes represaliats per l'1-O.

En canvi, ha posat com a exemple el cas del moviment independentista escocès respecte al govern britànic per demostrar que es pot arribar a acords: "El Regne Unit és fort i pacta un referèndum amb Escòcia, perquè està convençut que el pot guanyar, perquè té un projecte compartit amb els escocesos".

"Espantava més l'exili que la presó"

Rull ha explicat que l’octubre del 2017, després de l'1-O i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, el va impressionar especialment la idea d'haver d'abandonar Catalunya i no poder tornar: "M'espantava més l'exili que la presó".

"Tenia la meva mare molt gran i estava convençut que si me n'anava a l'exili no l'hauria vist mai més de la vida", ha dit, i ha recordat que el pare del president Carles Puigdemont va morir mentre ell estava a Bèlgica, i ha explicat que "aquesta possibilitat em feia molta por".

Pintades contra Rull

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va publicar a Twitter unes pintades amenaçadores que han aparegut a la llibreria Etcètera (Barcelona), que organitzava la presentació del llibre de Rull, 1 dia d'octubre i 2 poemes. A la persiana de l'establiment, s'hi pot llegir "boicot", "Rull etarra" i també han escrit a terra "sou secta". El cartell de l'acte també ha aparegut amb una pintada.

Rull va manifestar que "no ens faran callar" i va manifestar el seu suport a la llibreria. Precisament, l'exconseller ha defensat que "una llibreria és un temple de la cultura i la llibertat".

Imatge principal de l'acte de Josep Rull