El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha enviat una carta a tots els eurodiputats explicant la sentència Valtònyc, que ha obligat a canviar la llei belga de lesa majestat que datava del 1847 i ha frenat la petició d'extradició espanyola, recordant que el raper mallorquí va titllar el rei Joan Carles de "lladre" i el temps li ha donat la raó.

En la carta, que també està firmada per Clara Ponsatí i Toni Comín, Puigdemont afirma: "En un dels temes que van comportar una condemna per a Valtònyc a Espanya, va titllar l'anterior rei d'Espanya de lladre. Amb el temps, però, han aparegut diversos casos de corrupció que afecten el monarca, com han revelat diversos mitjans de comunicació importants, cosa que implica que Valtònyc no només mereix ser una persona lliure, sinó que també tenia raó", afegeix.

 

 

Critiques a la inoperància de Pedro Sánchez

 

La carta explica les conseqüències que té la sentència Valtònyc, i lamenta la inoperància que té el govern espanyol del PSOE i Podemos en aquestes qüestions. "La sentència és una decisió històrica per a la llibertat d'expressió i les llibertats civils a Europa i una nova prova que a Espanya hi ha un problema en matèria de llibertat d'expressió: el Codi Penal i la manca de cultura democràtica del sistema judicial. A més el govern espanyol no ha reaccionat en absolut. Després de 3 anys i mig al poder, el president Pedro Sánchez no ha fet res per canviar el Codi Penal i fer-lo més respectuós amb el dret a la llibertat d'expressió, com han reclamat de forma repetida organitzacions internacionals com Amnistia Internacional", apunta.

La missiva insisteix que ahir dijous va ser un "dia històric" per a la llibertat d'expressió d'Europa, per la decisió del Tribunal Constitucional belga d'eliminar el delicte de lesa majestat, que penalitzava amb presó i multes les injúries a la corona. 

Valtònyc: "Aniré a Amsterdam"

 

Després de la seva històrica victòria ahir a Bèlgica, el raper mallorquí ha manifestat avui que a l'Estat "ja no li queda cap argument" per extradir-lo. "Em van jutjar per terrorisme i injúries i fa un any, el TJUE ja va dir que no hi pot haver terrorisme en una cançó, per això només restaven les injúries a la corona i les ha eliminat del Codi Penal. Tampoc em poden extradir per aquest motiu", ha dit el raper en una entrevista a Rac 1. 

Valtònyc ha explicat el motiu pel qual durant aquests tres anys que porta exiliat a Bèlgica, juntament amb Puigdemont i els consellers exiliats, no ha sortit del país. Tal com ha relatat, aquesta va ser l’"única condició" que li havia imposat el jutge belga en aquesta causa. A més, el raper ha volgut recordar que té vigor una euroordre de detenció. Ara bé, Valtònyc ja pensa en quin serà el primer lloc on anirà després d'aquesta decisió del Constitucional belga: probablement a Amsterdam