La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha suggerit aquest dimecres que el Ministeri Fiscal recorrerà l'acord de la Conselleria de Justícia de la Generalitat en el qual s'acorda concedir el tercer grau als presos polítics.

En una entrevista a Onda Cero, Delgado ha assegurat que la Fiscalia General de l'Estat anirà "en la línia" del Tribunal Suprem, que el passat 4 de desembre va acordar revocar el tercer grau penitenciari concedit als 9 presos polítics condemnats per sedició en considerar que es tractava d'una mesura prematura. Amb tot, Delgado ha descartat pronunciar-se amb claredat a aquest respecte en considerar "imprudent" el fet d'avançar-se a l'"estudi realitzat per uns companys especialitzats en vigilància penitenciària", que estan treballant perquè aquest cas no tingui "derivades polítiques".

Quan es donarà a conèixer l'informe de la Fiscalia sobre el tercer grau dels presos?

En aquest context, Delgado ha explicat que encara no se'ls ha notificat la "resolució administrativa de la Generalitat" sobre la concessió del tercer grau. "Quan rebem la notificació, que ha de ser completa, s'estudiarà pels companys com s'està fent i s'emetrà el preceptiu recurs com procedeixi," ha avançat.

acte omnium presos polítics - sergi alcàzar

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha suggerit aquest dimecres que el Ministeri Fiscal recorrerà el tercer grau als presos polítics. / Sergi Alcàzar

Així mateix, Delgado ha descartat referir-se a la decisió de la Generalitat de concedir el tercer grau malgrat que el TS avisés que no s'havia complert una part substancial de la pena. "No puc fer judicis de valor sobre el que fa o no. Ens ajustem i cenyim a la jurisprudència, la norma i sobretot a la Llei: ni més ni menys, ni menys ni més", ha argumentat.

La posició de Delgado sobre els indults als presos polítics

D'altra banda, la fiscal general de l'Estat s'ha referit als indults als presos independentistes i a l'informe desfavorable dels fiscals del TS a la concessió dels mateixos. En aquesta línia, Delgado ha recordat que "és una prerrogativa de l'Executiu", qui ha de "determinar si es presenten les raons d'equitat i justícia que estableix la mateixa llei".

"Les altres coses són les valoracions que fan les parts que han intervingut i després ho farà també el tribunal i també antecedents penals. Els fiscals que van emetre aquest informe van ser els que van anar al judici oral perquè aquesta és una norma no escrita que hi ha en l'usus fori de la Fiscalia. Aquells que han participat en judici oral són els que estan en millors condicions d'emetre informe", ha explicat.

Una "discussió jurídica profunda" sobre l'amnistia dels presos

Quant a si és possible una amnistia per als presos independentistes, Delgado ha explicat que la Constitució "no fa referència de manera directa" a aquesta, i ha reconegut que existeix una "discussió jurídica profunda" sobre si seria possible aplicar-la. "Hi ha juristes que fan referència a l'amnistia a través d'una llei, que s'estableixi una llei d'amnistia", ha assenyalat.

Així, la Fiscal General de l'Estat ha demanat de distingir de manera clara la figura de l'indult i de l'amnistia, en tant que ambdues "tenen diferents conseqüències i diferent origen". "L'indult pot ser individual i parcial, de part de la pena. L'amnistia fa desaparèixer el fet origen", ha recordat.

En aquesta línia, Delgado ha apuntat que l'amnistia es "va produir amb la llei de l'any 77", utilitzada "de vegades en les dictadures per aconseguir impunitats". "Són dues figures diferents. La Constitució prohibeix els indults generals. Això ha donat lloc a què hi ha un gran debat constitucional i té conseqüències i efectes diferents", ha postil·lat.

Rull dona per fet el recurs

Per la seva part, l'exconseller i pres polític, Josep Rull, ja ha donat per fet que la Fiscalia recorrerà el tercer grau que van obtenir aquesta setmana els presos polítics i ha denunciat que això serà una "venjança".

"Sort que el flamant candidat -del PSC- Salvador Illa prometia una Catalunya sense venjances. I la Fiscalia de qui és? De qui depèn? Una fiscal general suposadament progressista nomenada per Pedro Sánchez el primer que farà és presentar un recurs per reingressar-nos a la presó", ha denunciat Rull en un acte de campanya al Delta de l'Ebre.