L'ex-pres polític Josep Rull s'ha indignat en veure la falta de catalanització d'algunes carreteres catalanes. Així ho ha manifestat al seu compte de Twitter aquest matí, on s'ha manifestat en contra d’un senyal vertical d'orientació a l'Empordà amb el topònim Perpignan, en francès.

L'exconseller ho ha qualificat d'"inadmissible" i "incomprensible", i ha recalcat que aquest fet es produeix "especialment" a les carreteres de titularitat de l'estat espanyol. A més, ha demanat perdó per "no haver-ho solucionat" quan era conseller de Territori i Sostenibilitat entre els anys 2016 i 2017 en el Govern liderat per Carles Puigdemont.

Tuit Josep Rull PERPIGNAN

Perpinyà, feu del catalanisme històric

Perpinyà és la capital de la Catalunya Nord i un dels feus indispensables per a l'exili que històricament han patit alguns dirigents catalans, com Francesc Macià o el mateix president Puigdemont. La ciutat de Perpinyà és un símbol del catalanisme històric, fet pel qual Rull esclata d'indignació en veure el cartell del seu nom en francès en terres catalanes.

Perpinyà també va jugar un paper indispensable entre les guerres que històricament s'han produït entre la corona catalanoaragonesa i la de Castella. A tall d'exemple, durant la Guerra dels Segadors, Perpinyà va ser ocupada per tropes franceses que comptaven amb el suport dels catalans revoltats el setembre de 1642.

Després de la rendició de Barcelona davant el rei Felip IV el 1654, la Generalitat  de Catalunya s'hi traslladà. La signatura del tractat dels Pirineus (1659) entre el rei francès, Lluís XIII, i el de Castella, Felip IV, va comportar l'annexió de la ciutat i la resta de la Catalunya Nord al regne francès i el 1660 la Generalitat fou suprimida per la monarquia francesa.

Rull també esclata contra Cunillera

D'altra banda, Rull també ha esclatat contra la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, qui va assegurar que la taula de diàleg serà per parlar de "convivència" i no pas d'amnistia ni d'autodeterminació. "Dins de la llei, tot; fora de la llei, res", va assegurar el passat dimecres a Catalunya Ràdio.

L'exconseller l'ha titllat de "cínica" a través del seu compte de Twitter, a més de preguntar-se "qui va pegar a qui l’1 d’octubre?". Cunillera va matisar les paraules que va pronunciar el passat dimarts el líder del PSC, Salvador Illa, quan es va acostar als partits independentistes, en especial a ERC, en dir que no tenia "inconvenients" que es parli d'amnistia i autodeterminació.

 

Imatge principal: L'exconseller Josep Rull, durant la seva intervenció a la comissió d'investigació del 155 al Parlament el 28 de gener del 2020 / ACN.