Visions totalment oposades, conclusions absolutament confrontades. Això és el que ha passat avui a El Suplement de Catalunya Ràdio, on el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián i l'expresident del PP i exvicepresident del Parlament Europeu, Aleix Vidal-Quadras, s'han enfrontat en un debat sobre monarquia o república.

Rufián, convençut que "la monarquia és una anomalia democràtica en la qual una família només pel seu cognom és més que la ciutadania", n'ha defensat l'extinció. En canvi, Vidal-Quadras ha defensat que "no és una fórmula dolenta" i ha assegurat que Felip VI li sembla "el Rei més ben preparat", perquè és "una persona molt prudent, molt institucional i molt sensata".

Amb el seu to irònic habitual, el republicà ha etzibat: "És tan alt, tan guapo i sap tants idiomes, doncs que treballi", perquè "no és sa ni democràtic tenir una família reial que guanya 8 milions d'euros l'any". Davant d'això, Vidal-Quadras no s'ha pogut estar de contestar-li que Felip VI "treballa 12 hores diàries" i encara ha afegit: "Pobre!"

Presentar-se a eleccions

El diputat d'ERC ha exigit que, com a mínim, si "la Constitució diu que tots els espanyols són iguals davant la llei, que es presenti a unes eleccions". Segons ell, si el 1978 la ciutadania va votar 'sí' a la norma suprema, va ser perquè sortien d'una dura època franquista. "La gent hagués votat El libro de Petete, molta gent va tragar durant molt de temps perquè creien que amb el Rei els militars no farien res".

Recordant a l'expopular que ell té "una visió molt conservadora" sobre la qüestió, Rufián li ha preguntat què pensa del palau de la Zarzuela, i aquest ha estat un altre dels punts calents del debat. Vidal-Quadras li ha respòs que "la Zarzuela és una de les residències més modestes de la monarquia europea" i el republicà, visiblement molest, ha carregat de valent contra aquesta afirmació: "Jo no tinc jardí a casa meva" i ha afegit que això "és un insult a la intel·ligència de la gent".

La pobra Zarzuela

L'exvicepresident europeu ha continuat amb la defensa total de la monarquia i ha titllat la Zarzuela de "pobra" -com ja ho havia fet minuts abans amb el Rei per les seves 12 hores diàries de feina-, perquè considera que "en comparació amb el Palau de Buckingham, és un apartament".

En una defensa a capa i espasa de la monarquia, Vidal-Quadras ha recordat a Rufián que la figura del Rei "descansa sobre una Constitució que va ser votada", mentre Rufián li ha retret que "no és sa tenir un senyor que cobra vuit milions d'euros públics a l'any, quan hi ha tanta gent passant necessitat". Aquesta ha estat la línia d'un debat molt marcat per dos pensaments contraris amb idees i visions completament diferents.