El passat 27 de maig, l'activista Salvador Ribot i Pons va iniciar una vaga de fam pel català: "Tip i cansat de la política autonòmica he optat per la desobediència civil per obrir la consciència a la societat de la importància de defensar l'actual llei de política lingüística del 1982", escrivia a través de twitter.

Des d'aleshores, han passat 13 dies i la seva situació física i de salut ha desmillorat notòriament. Malgrat tot, insisteix en el seu propòsit de seguir amb aquesta reivindicació i avui es traslladarà de Celrà a les portes del Parlament de Catalunya per protestar davant el ple que ha portat l'aprovació de la llei sobre el català a l'escola: "Avui amb l'equip de decidirem quina és la propera fita, la vaga és indefinida", ha comunicat aquest matí. La nova llei s'ha aprovat al Parlament amb ERC, Junts, PSC i els comuns que han votat a favor. En total han quedat 102 vots a favor, 29 en contra i una abstenció.

"Una acció coratjosa"

Per tot plegat, el president Carles Puigdemont s'ha dirigit per carta a Ribot i li ha traslladat el seu agraïment. Ha estat el mateix activista qui ha publicat el detall de l'escrit amb el permís del president. En ella, es pot llegir: "Espero que et trobis bé després de tants dies en vaga de fam. Vull enviar-te tot el meu escalf per aquesta acció tan coratjosa en defensa pel català a l'escola, un acte que t'honora i que ens interpel·la a tots, tot removent les nostres consciències. Ens recordes amb aquesta acció de desobediència no-violenta, un cop més, que tenim davant un Estat espanyol que no té cap mena d'escrúpol a l'hora de reprimir-nos i d'esclafar les nostres demandes pacífiques i democràtiques amb les porres i els tribunals".

I també lloa la seva acció: "Alhora el teu és un gest íntim i personal, perquè sense plantar cara i confrontar-nos-hi de manera permanent cadascú de nosaltres, estem abocats a la derrota". 

Altres polítics i entitats també han donat el seu suport públic a Ribot com la diputada de la CUP, Dolors Sabater; la regidora de Guanyem per Girona, Dolors Serra; el diputat de Junts, Francesc de Dalmases; o el mateix president Quim Torra a través d'una crida a twitter: "Invisibilitzat pels grans mitjans de comunicació, us demano per ell tot el suport i per la causa que defensa tot el nostre compromís". Salvador Ribot s'ha sumat a la cadena de vagues de fam que van iniciar Jaume Sastre i Carles Furriols a Vic el passat 20 d'abril contra la modificació de la Llei de Política Lingüística. 

Jaume Sastre va suspendre la vaga de fam en defensa del català quan feia vuit dies que l'havia començada a Vic. Així, va complir el termini anunciat mentre que l'altre activista, Carles Furriols, va haver de deixar-ho uns dies després per prescripció mèdica. Quan van iniciar la protesta ja van dir que s'allargaria fins al 28 d'abril, quan es preveia que el Parlament votés la modificació de la Llei de política lingüística.