El “silenci” del govern espanyol només fa que “encoratjar” el deep state, que no només actua contra l'independentisme. Gabriel Rufián ha aparegut amb un avís a navegants avui al Congrés, després que la maniobra de la Fiscalia hagi tombat el tercer grau dels presos polítics.Deixin de callar i plantin cara. Els següents poden ser vostès”, ha advertit el portaveu d’ERC a la cambra baixa, on ha denunciat que “avui Espanya fa més olor de toga rància i esquerra covarda”. Només el vicepresident Pablo Iglesias ha trencat aquest silenci, dient que és una “mala notícia” per al diàleg. Ha recordat que no n'hi ha prou ni amb un fil de Twitter d'Iglesias ni amb una intervenció de Jaume Asens "per frenar-ho".

En la seva rèplica al president espanyol, que ha comparegut per explicar el fons de recuperació de la Unió Europea, el dirigent republicà ha denunciat que la Fiscalia s’ha “carregat” el tercer grau i ha avisat que “ens ha declarat la guerra a nosaltres”, però també al govern espanyol, que calla. “El seu silenci els encoratja”, ha criticat. Els ha demanat “no que siguin més d’esquerres, sinó que siguin més valents”. Ha subratllat que “on no hi ha justícia, no hi pot haver pau”.

 

“Cert, hi ha un deep state que ens ha declarat la guerra; a nosaltres, però també al govern espanyol”, ha assegurat Gabriel Rufián des de la tribuna d’oradors. “El seu silenci i la seva inacció els encoratja”, ha insistit el portaveu republicà. I ha fet un dur advertiment: "Si continuen així, ens n'anem tots a la merda".

Per altra banda, el portaveu d'ERC al Congrés també ha avisat  Unidas Podemos que "la principal amenaça" al "famós escut social" i al programa del govern de coalició no són ells, sinó Ciutadans. "A canvi de què es pot pactar amb Cs? Amb qui podrà pactar uns pressupostos restrictius i tutelats per Europa, amb ERC o amb Cs?", ha preguntat Rufián. 

També s’ha referit a la moció de censura anunciada per Santiago Abascal: “Abans les mocions de censura les feien amb Tejero. Celebrem que ara ho facin amb mètodes democràtics”.

Sánchez treu pit pel fons europeu

Hi arribaven en unes condicions molt adverses, però van acabar guanyant. Aquest és el relat que ha construït Pedro Sánchez al voltant del fons de recuperació europeu. És tan ambiciós que l’ha descrit, novament, com un nou “Pla Marshall” i ha fardat “des de la humilitat” del paper “determinant” que ha jugat Espanya per vèncer les reticències dels anomenats països frugals, encapçalats per Holanda. Ha assegurat que han aconseguit un acord ràpid i sense renunciar a les seves línies vermelles: la dimensió i les transferències a fons perdut. També ha tret pit de la seva gira europea per acostar “posicions allunyades”. El president espanyol ha reclamat que la mateixa entesa es traslladi a Espanya.