El president Carles Puigdemont ha publicat un fil de Twitter on relata la seva experiència a l'exili, just el dia que fa tres anys que va ser detingut a Alemanya. En aquest, ha lloat la feina que han fet des de l'exili, però ha advertit que aquesta  "ha incomodat alguns sectors de l'independentisme, que cada vegada ho dissimulen menys". Davant aquestes afirmacions i preguntat pels periodistes, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha manifestat que la seva formació "no" se sent al·ludida per les paraules del líder de JxCAT. 

"L'exili és una espècie de presó i, com sabeu, tenim Marta Rovira, la secretària general d'ERC, a l'exili", ha indicat Rufián en una roda de premsa a Madrid. A més, ha defensat que coneix de primera mà el que va suposar per Rovira "marxar i deixar a la seva família". 

marta rovira y marta vilalta 90 años ERC / ACNMarta Rovira, secretària general d'ERC, que va intervenir aquest dissabte en l'acte dels 90 anys d'ERC per videoconferència, ja que està exiliada a Suïssa / ACN

Davant la insistència dels periodistes sobre a qui es creu que es referia Puigdemont sobre els sectors independentistes que se senten incòmodes amb la seva labor des de l'exili, Rufián ha tancat la qüestió de manera ràpida i ha instat als reporters que escriguin al president a través de les xarxes socials. "Amb tota l'estima, envia-li un DM (missatge directe de Twitter), que diria que té temps per respondre-li", ha replicat Rufián.

Suport d'ERC a les ajudes a pimes i autònoms: "Del res no es menja"

D'altra banda, el diputat també ha respost a les crítiques de JxCAT cap a la seva formació, després que aquest dijous hagi votat a favor que el govern espanyol atorgui unes ajudes directes valorades en 11.000 milions d'euros per a empreses i autònoms. En aquesta votació, Junts ha votat en contra, mentre que el PDeCAT i la CUP s'han abstingut. 

"Catalunya hauria de rebre un 20% dels ajuts i és inacceptable que es voti sí a un miserable 8%. El més lamentable és que això es faci a canvi de res", ha valorat Miriam Nogueras, portaveu de JxCAT en aquesta cambra, en un vídeo de la formació penjat en el seu compte de Twitter.

Per la seva part, Rufián ha respost que l'alternativa a aquesta opció "era res, i del res no es menja". En aquest sentit, ha defensat: "Nosaltres avui ens felicitem per l'aprovació d'aquest decret sobretot pel fet que després es podrà negociar i segurament millorar".

A més, Rufián ha detallat que d'aquests 11.000 milions d'euros, 1.000 es destinaran a ayudas directas para autónomos y pymes de Catalunya, que representen el 98.9% de les empreses. 

"(Catalunya) té un milió de pobres, un 36% d'atur femení, un 14% d'atur juvenil, una pèrdua de 4.000 pimes l'últim any, i hi ha hagut 10.000 desnonaments en l'últim any, i hi ha diferències de renda per càpita entre pobles de 35.000 euros", ha argumentat Rufián que ha assegurat: "La gent i les empreses es mereixen molt més, però l'alternativa és res, i del res no es menja".

 

Imatge principal: Rufián en una intervenció en el Congrés dels Diputats