Totes les opcions han estat representades per l’independentisme al Congrés dels Diputats aquest dijous. Se sotmetia a votació el pla de 11.000 milions d’euros de l’Estat per a empreses i autònoms, 7.000 milions dels quals en ajudes directes. En el hi han estat els 13 diputats d’ERC. En el no, els quatre de Junts per Catalunya. I en l’abstenció, els quatre del PDeCAT i els dos de la CUP. El decret ha estat convalidat al final del ple d'avui amb facilitat, gràcies justament a la bateria d’abstencions.

El marcador final així ho ha evidenciat: 177 vots a favor, 59 en contra i 113 abstencions. A favor, poques formacions: el PSOE, Unidas Podemos i Esquerra Republicana. En contra, també poques: Vox, Junts per Catalunya i Més País. La majoria de formacions s’han sumat al bloc de l’abstenció: el PP, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu i Ciutadans.

Després d’unes intenses negociacions entre els vicepresidents Nadia Calviño i Pablo Iglesias, el Consell de Ministres va aprovar el passat 12 de març el pla de 11.000 milions d’euros. D’aquests, 7.000 milions són en ajudes directes (2.000 per a les Balears i les Canàries i 5.000 per a la resta), 3.000 milions en reestructuracions de deute i 1.000 milions en recapitalitzacions. És el primer pla d’ajudes directes en un any d’estat d’alarma pel coronavirus. Les empreses i autònoms podran rebre entre 4.000 i 200.000 euros

Novament, s’ha fet amb divisió independentista a les portes del debat d’investidura de Pere Aragonès. ERC ha justificat el seu vot favorable “per responsabilitat”, però el diputat Joan Capdevila ha lamentat les mancances i que s’hagi fet sense dialogar. Justament Ferran Bel (PDeCAT) s’ha aferrat als mateixos arguments per abstenir-se i facilitar que tiri endavant, tot i que sigui “absolutament insuficient”. En canvi, Míriam Nogueras (Junts) ha denunciat el “miserable 8%” que li pertocarà a Catalunya, que s’hauria pogut revertir amb una negociació unitària de l’independentisme. "La gent no ens ha votat per continuar acceptant les molles", ha dit. Ha contraposat la seva posició amb el vot favorable d'ERC "a canvi de res".

Les condicions

Segons el decret llei aprovat, podran rebre aquestes ajudes les empreses que hagin perdut almenys un 30% dels seus ingressos respecte del 2019 i que estiguin domiciliades dins de l'Estat espanyol. Si compleixen aquestes dues condicions, la quantitat màxima que podran percebre és de 200.000 euros, que hauran d'estar destinats a pagar despeses fixes i deutes. Per altra banda, el cas de les empreses amb fins a deu empleats i autònoms, les ajudes serviran per a cobrir fins al 40% de la caiguda dels ingressos i en la resta d'empreses les ajudes cobriran un 20% de la caiguda

Aquestes ajudes també estan condicionades a mantenir l'activitat empresarial, com a mínim, fins al juny de 2022, tampoc podran repartir dividends ni augmentar retribucions de l'alta direcció en dos anys. Alhora, pel que fa als 3.000 milions destinats a reestructurar deute, l'objectiu és que permetin acompanyar aquelles empreses viables amb problemes transitoris en els processos de reestructuració.