El diputat d'ERC en el Congrés Gabriel Rufián ha posat en evidència el candidat a la secretària general del PSOE i exlehendakari, Patxi López, per les seves crítiques al referèndum català. El portaveu adjunt dels republicans ha assegurat que "el que fractura" no és el procés independentista, sinó "treure fora a cops de peu el teu secretari general i després fer president Rajoy".

Amb aquestes paraules, el republicà ha exposat una crítica ja reiterada pels republicans en el Congrés: la connivència entre socialistes i populars per a la governabilitat, després que els primers forcessin a l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez a abandonar el càrrec.

Les crítiques de López

El candidat a la secretaria general del PSOE Patxi López va assegurar diumenge passat en un míting que la societat catalana està "fracturada en dos" i que a Catalunya hi ha una "tensió creixent d'un debat polític cada vegada més polaritzat".

López va assegurar que l'"independentisme que tracta d'imposar, mitjançant envits permanents, una visió uniformadora de la societat catalana" té "segrestat" l'espai públic. Va arribar a afirmar que des de les institucions catalanes es pretén "dinamitar el sistema democràtic".