La pugna dins l'independentisme i dins del Govern no s'atura ni un dia. Aquest dimarts, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha respost a la conferència del president Pere Aragonès demanant explicacions sobre una suposada negociació dels indults amb el govern espanyol per part dels republicans. Des de Madrid, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, no ha volgut entrar a debatre sobre aquestes paraules. Però sí que ha deixat anar un dard contra els socis al Palau de la Generalitat: "És bo que la política imperi; la màgia està molt bé per als teatres i per al tarot". Aquest intercanvi de declaracions arriba en un nou moment de tensió entre els dos socis de l'executiu.

En una entrevista a Catalunya Ràdio poques hores abans, el dirigent de Junts ha reconegut que alguns elements del discurs el van sorprendre, especialment les paraules d'Aragonès sobre els indults. "Ha dit que havien estat la primera prova del diàleg amb l'Estat", ha recordat Sànchez, que creu que Esquerra Republicana hauria de donar explicacions, ja que a ell no li consta que la mesura de gràcia fos fruit d'una negociació política. De fet, ha apuntat que "van arribar perquè interessaven al govern espanyol", davant la pressió d'Europa. 

La reacció ha arribat des del Congrés. En roda de premsa aquest dimarts al matí des de la cambra baixa, Gabriel Rufián ha assegurat que "cap independentista és adversari meu" i que no aporta "res de bo" fomentar una "discussió" entre ERC i Junts. "Catalunya és molt més que una discussió entre ERC i Junts", ha insistit. De la mateixa manera, també ha avisat que "parlem molt de Junts i molt poc del PSC", i que "després venen les sorpreses". I ha acabat amb un dard: "És bo que la política imperi; la màgia està molt bé per als teatres i per al tarot".

 

"Lideratge fort"

A banda de la qüestió dels indults que també ha estès a la situació dels exiliats, Jordi Sànchez ha volgut valorar les paraules del president de la Generalitat, assegurant que ha trobat a faltar alguns elements, com ara un record al president Puigdemont. Alhora, ha reconegut que comparteix amb Aragonès la necessitat de recosir la unitat de l'independentista. Amb tot, Sànchez ha lamentat que un any després de les eleccions, Catalunya no compta amb un "lideratge fort" ni tampoc amb un "Govern que marqui una pauta que permeti que la qüestió catalana estigui sobre la taula a la Moncloa o a Europa".