"Dir-li a l'esquerra de saló que al feixisme no se l'apaivaga, se'l combat i se'l destrueix". Amb aquest missatge ha inaugurat la campanya el número dos de la llista d’ERC, Gabriel Rufián, en un acte a Sant Vicenç dels Horts, poble d’Oriol Junqueras i d’on va ser alcalde. Davant alguns centenars de persones, Rufián ha llançat un missatge molt crític amb el PSOE i amb Podemos, a qui els hi ha retret que els acusin de despertar el feixisme i de fer-lo entrar al Congrés amb la no tramitació dels pressupostos, i també d'arronsar-se davant els poders.

Rufián també ha aprofitat aquest primer míting per criticar a tots aquells que ataquen ERC per dir que cal ampliar la base. En aquest punt, els ha acusat de ser els mateixos que feien servir el "nefast i fal·laç" eslògan de l'"Espanya ens roba" i ha defensat que a ell no li roba una veïna del barri madrileny de Lavapiés sinó "Rato o Pujol". A més, el número dos d'ERC i cara visible de la candidatura davant l'empresonament del candidat, Oriol Junqueras, ha erigit el seu partit com l'únic que pot aturar un govern del PSOE i Ciutadans i ha fet una crida a "guanyar aquestes eleccions contra els carcellers".

Roger Torrent Gabriel Rufián Pere Aragonès inici campanya ERC - Sergi Alcàzar

Per altra banda, el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha fet una crida a guanyar les eleccions del 28-A per demostrar a Pedro Sánchez que els catalans sí que volen la independència i que “el futur d’aquest país no el decideixen ni ell ni el Tribunal Suprem”. A més, Aragonès ha alertat de la perillositat de l'"immobilisme" d'aquells que "no volen parlar d'autodeterminació ni construir el diàleg". Per això, ha fet una crida a guanyar la batalla electoral a Catalunya "en contra d'un PSOE que s'ha acovardit". Les enquestes situen ERC i el PSC com les dues opcions amb possibilitats de guanyar a Catalunya.

Nuet avisa que s'ha acabat "el temps de l'equidistància"

A l'acte, que ha tingut lloc just davant l'ajuntament d'aquesta població del Baix Llobregat, també hi han intervingut altres candidats com Carolina Telechea o el representant de Sobiranistes, Joan Josep Nuet, que ha llançat un missatge crític amb els comuns, el seu anterior partit. En aquest sentit, Nuet ha assegurat que no s'ha equivocat i que "s'ha acabat el temps de l'equidistància". A més, ha fet una crida a guanyar per col·locar Junqueras al Congrés dels Diputats i deixar amb una cara llarga a "PP, Cs i també el PSOE" i ha recordat que el 28-A "un partit independentista" pot guanyar per primer cop unes eleccions generals a Catalunya.

Joan Josep Nuet inici campanya ERC - Sergi Alcàzar

Hores abans de l’acte uns dos-cents veïns de Sant Vicenç dels Horts han celebrat una festa per celebrar els 50 anys d’Oriol Junqueras, que ha complert aquest mateix dijous. L’acte ha estat organitzat per la plataforma Free Junqueras i hi han participat des de familiars i amics de Junqueras fins a exalumnes i companys de partit, que han elevat la seva figura i han denunciat la seva situació de pres polític. De fet, justament aquest dijous el Tribunal Suprem li ha tornat a denegar la llibertat per fer campanya, després de més de 525 nits empresonat, i el ministeri de l’Interior li ha denegat fer actes electorals dins la presó de Soto del Real.

Crida a aturar el pacte PSOE - Cs

Sota el lema ‘Va de llibertat’, la candidatura liderada per Oriol Junqueras i Gabriel Rufián utilitzarà els propers 15 dies de campanya per anar a buscar vot bàsicament a l’àrea metropolitana, camp on han aconseguit créixer exponencialment en les últimes cites electorals. Per aquest motiu han començat a Sant Vicenç dels Horts i acabaran a Badalona, amb parades destacades a Granollers, Sabadell, Mataró i Barcelona, on celebraran l’acte central el dia de la República. També passaran per Lleida, Reus, Girona, Figueres i Amposta, i també per la presó de Soto del Real.

Els republicans han dissenyat una campanya centrada en el missatge que les eleccions del 28-A són “un nou plebiscit entre democràcia i repressió” i també en desactivar l’anomenat vot útil al qual criden els socialistes, assegurant que són els únics que poden aturar un govern de dretes amb VOX. Ho faran alertant d’un possible pacte entre PSOE i Cs, que podria dur Albert Rivera i Inés Arrimadas a Moncloa i afirmant que com més forta sigui ERC i l’independentisme, més es podrà condicionar l’actuació dels socialistes per trobar una solució “democràtica” al conflicte amb Catalunya.