Com la resta de grups, ERC s'ha reunit amb el govern espanyol per parlar de mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques de la guerra. I com la resta de grups, n'han sortit entre sorpresos i decebuts. Així ho ha manifestat el seu portaveu al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha constatat com "no duien un sol paper" i "no han explicat res" del que pensen aprovar en el Consell de Ministres del pròxim dimarts. "Volien la fotografia", ha censurat el dirigent republicà. Malgrat tot, ha avançat que aquesta tarda faran arribar a La Moncloa una bateria de propostes, que passen essencialment per topar preus, controlar les elèctriques i gravar amb impostos els més rics. 

La reunió s'ha produït al Congrés, ha durat al voltant de quaranta minuts i hi han participat les vicepresidentes Yolanda Díaz i Teresa Ribera i el ministre Félix Bolaños. A la sortida, Gabriel Rufián ha constatat com la situació hauria merescut "entrar en detalls" i també "immediatesa". En aquest sentit, el republicà ha recordat com ja hi ha països que estan adoptant mesures, i que aquestes es poden prendre sense haver d'esperar al Consell Europeu, com pretenen des de La Moncloa. "La Unió Europea no pot ser l'excusa", ha avisat. De fet, fonts dels republicans assenyalen que compensaria pagar una hipotètica multa per saltar-se el que estableixen les directives europees.

"La guerra, com la pandèmia, pot ser una excusa per a moltes coses", ha assegurat el portaveu d'ERC a Madrid, que ha tret importància a les pressions que reben per a aprovar el decret que surti del Consell de Ministres de dimarts que ve. “ERC esmorza, dina i sopa pressions. I ha demostrat que les pressions ens són igual. Si és bo, hi entrem i negociem. Si és dolent, ens és igual la pressió i les mentides que ens diguin”, ha reblat, en referència a la negociació de la reforma laboral.

Des d'ERC faran arribar aquesta mateixa tarda una bateria de mesures al govern espanyol, com ahir ja va fer Junts per Catalunya, que va traslladar una desena de propostes per a pal·liar els efectes de la pujada dels preus de l'energia.

El govern espanyol demana "unitat"

Des del govern espanyol no han traslladat cap mesura concreta, com han denunciat els diversos grups que s'hi han reunit. De fet, segons ha explicat el ministre Félix Bolaños, les trobades han tingut l'ànim de recollir i estudiar les propostes que els facin. I volen continuar dialogant fins al pròxim dilluns, vigília de l'aprovació del decret en Consell de Ministres, que volen que sigui un "gran acord de país". Per tot això, el ministre de la Presidència ha reclamat "unitat" i "responsabilitat" als grups parlamentaris perquè hi donin suport quan arribi al Congrés dels Diputats.