En una setmana s'ha d'aprovar un decret amb mesures per a pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna. I, de moment, les úniques propostes que es coneixen són les dels diferents grups parlamentaris. És el cas de Junts per Catalunya, que avui ha presentat una desena de mesures, entre les quals la bonificació dels primers 100KWh per a tots els usuaris. Ho han plantejat la portaveu Míriam Nogueras i la diputada Pilar Calvo en una reunió amb les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. A la sortida, com la resta de partits, han lamentat que no han tingut cap concreció per part de La Moncloa.

Nogueras ha destacar tres mesures de les plantejades, algunes de les quals es podrien prendre sense esperar Brussel·les. La primera, establir una escala de preus de l'electricitat en què els primers 100KWh tinguin un preu bonificat per a tots els usuaris, i que es redueixi la bonificació en augmentar el consum. En segon lloc, recuperar el projecte del MIDCAT, que ara podria permetre transportar gas i en un futur hidrogen verd. I en tercer lloc equiparar els peatges de transports de la xarxa de 25kV i la xarxa de 36kV. Però en total són una desena de propostes: que tots els consumidors vulnerables tinguin la mateixa bonificació independentment de la comercialitzadora, afavorir l'autoconsum, establir mecanismes de control de preu elèctric o la creació d'un fons d'ajuda a les pimes i la ciutadania amb l'increment de la recaptació per l'escalada de preus energètics, entre altres.

En declaracions als mitjans després de la reunió, Míriam Nogueras ha recordat com moltes d'aquestes propostes "no depenen de la Unió Europea" per a ser executades, sinó que es poden adoptar unilateralment des de l'Estat. Per altra banda, la portaveu de Junts ha lamentat com els ministres no han concretat cap de les mesures que pretenen aprovar la setmana que ve. En tot cas, ha constat que "han pres bona nota" de les seves propostes i esperen que alguna acabi incloent-se en el decret.

El PDeCAT tampoc troba concreció

Amb la mateixa sensació ha sortit el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, que també s'ha reunit amb Calviño, Díaz i Bolaños. Després de no trobar cap mena de concreció, Bel ha demanat a l'executiu central que impulsi mesures "concretes, focalitzades i efectives". En aquest sentit, ha recordat que aquestes mesures ja arriben tard i ha avisat que les conseqüències econòmiques provocades per la guerra d'Ucraïna s'allargaran durant "mesos". Per això, ha conclòs, cal pensar no només en el curt termini.