El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha afirmat aquest dilluns que el seu partit "rebutja i condemna qualsevol mena de violència", i ha lamentat que s'intenti vincular l'independentisme amb actuacions violentes, davant la qual cosa ha advertit que "no cal regalar el marc mental a segons qui".

En unes declaracions a Ràdio 4, Rufián ha alertat sobre "les provocacions" que pot patir l'independentisme en relació amb les nou detencions d'activistes dels CDR i el posterior ingrés a la presó de set d'ells.

Sobre el fet que el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, no aplaudís ni cridés 'llibertat' en el ple del Parlament de dijous passat, quan els diputats van saber que els activistes havien ingressat a la presó, Rufián no ha volgut respondre a la pregunta de si ell hagués actuat de manera diferent.

Si que ha advertit, no obstant això, que "ens van tenir on volien, perquè Ciutadans i Carrizosa volen això, gent al Parlament insultant-se i oferint una imatge de crispació, ja que les provocacions de Cs són contínues, ja els coneixem".

Rufián ha volgut deixar clar, en aquest punt, que ERC "rebutja i condemna tota mena de violència" encara que "l'única que hi ha hagut és la de les forces de seguretat de l'Estat l'1 d'octubre del 2017", i ha recalcat que "no cal regalar el marc mental a segons qui".

Ha confirmat que ERC ha demanat la compareixença del Ministre de l'Interior al Congrés per donar explicacions, i s'ha preguntat si els activistes "estarien ara a la presó si no fossin independentistes".

Segons el portaveu d'ERC al Congrés, "la justícia espanyola té enormes carències democràtiques" i això "no només ho hem vist amb el judici" als líders independentistes al Tribunal Suprem (TS), ha dit, "sinó que ho corroboren molts juristes de dins i fora de l'Estat espanyol".

Respecte a la sentència del TS que pugui dictar aquest tribunal durant els pròxims dies, Rufián s'ha mostrat convençut "que serà dura, perquè hi ha ganes de castigar", fet que provocarà "frustració i dolor", si bé ha demanat "donar una resposta política" i que els partits no es deixin portar "per la indignació, perquè no cal regalar certes imatges".

"Es tracta de consensuar una resposta", ha assenyalat el diputat d'ERC, abans de mostrar-se partidari de "trobar un espai programàtic comú" entre les forces independentistes per rebutjar la sentència al Congrés dels Diputats de manera conjunta