El número dos d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat aquest dilluns "responsabilitats polítiques" al PSOE per l'episodi ocorregut en el poble de Coripe (Sevilla), quan va ser cremat i tirotejat un ninot que representava el president català a l'exili Carles Puigdemont.

En un acte electoral a Barcelona, davant de la conselleria d'Economia, Rufián ha condemnat el que va passar en aquest poble sevillà i s'ha preguntat què és el que hauria passat si en un poble de Catalunya s'hagués fet el mateix amb una imatge de Pablo Casado (PP) o d'Albert Rivera (Cs).

"Si això hagués passat a Catalunya segurament ara estarien de camí cap a l'Audiència Nacional", ha dit el candidat republicà, que ha insistit a demanar "responsabilitats polítiques" al PSOE pel que va passar, ja que l'alcalde de Coripe és militant socialista.

No anar al jutge

"És una autèntica barbaritat, no hi ha cap tipus de tradició que justifiqui coses com aquesta", ha afirmat Rufián, que no obstant això, a "títol personal", s'ha mostrat partidari de "no portar davant un jutge" als responsables d'aquest succés, perquè "no cal penalitzar la llibertat d'expressió".

També ha exigit "als mal dits partits constitucionalistes que rebaixin el to" i evitin la catalanofòbia, a fi de millorar el clima polític i prevenir conductes com la de Coripe.

El candidat d'ERC ha condemnat els atacs a seus de PSC i Cs ocorreguts les últimes hores, però ha demanat que no hi hagi una doble vara de mesurar, "perquè la seu d'ERC a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha estat atacada catorze vegades l'últim any i no veig que això hagi sortit en cap telediari".

"La pregunta que em faig és per què són notícia alguns atacs i d'altres no", ha subratllat Rufián, que ha insistit en la necessitat de "rebaixar el clima" de tensió.