A pocs dies perquè comenci la campanya electoral per a les eleccions generals espanyoles del 23 de juliol, amb un govern de coalició entre PP i Vox a l'horitzó, des d'ERC condemnen les crides a l'abstenció, vot en blanc o vot nul que fa una part de l'independentisme per castigar la poca feina que, considera, han fet a Madrid les formacions polítiques. Tant Gabriel Rufián com Teresa Jordà, la dupla electoral dels republicans per aquests comicis, ha lamentat aquest dilluns en roda de premsa des de la seu del partit que part del moviment hagi decidit cridar l'independentisme a no acudir a les urnes. "L'independentisme ha de guanyar totes les eleccions, quedar-se a casa no és una opció", ha advertit la número dos de la candidatura, davant els missatges que s'estan llançant a través de les xarxes socials i també després de la important baixada del vot independentista en les últimes eleccions municipals. 

Gabriel Rufián ha estat més contundent que la seva companya de candidatura, parlant de l'abstenció com un "verí", i plantejant que aquesta campanya estigui "orquestrada". "Un país es pot permetre que els seus partits perdin, que els seus polítics i polítiques perdin. Però no es pot permetre que es perdi la democràcia", ha reflexionat el portaveu dels republicans a Madrid, assegurant que els "demòcrates ens hi juguem no només els drets civils, sinó també els drets humans". Per exemplificar-ho, ha parlat del que està succeint al País Valencià o les Illes Balears, on la dreta i la ultradreta han pactat, entre altres coses, un retrocés del català. En la mateixa línia, el republicà ha exemplificat la importància d'exercir el vot el pròxim 23 de juliol, ja que és el dia en què, segons ell, tothom té el "mateix poder", posant una papereta a les urnes. 

Sumar, una "mentida piadosa" que sempre triaria el PSOE 

Un dels objectius del partit en aquesta campanya electoral és que els electors prenguin consciència de la feina feta a Madrid pel partit en els últims quatre anys. I per això, Teresa Jordà ha insistit en aquesta roda de premsa que el partit ha aconseguit avenços en diferents carpetes: l'antirepressiva, amb els indults i l'eliminació del delicte de sedició; la lingüística, amb el català a les plataformes, i també la social, amb la llei d'habitatge o la pujada de les pensions o els salaris mínims. "En aquestes eleccions ens hi juguem molt, ens ho juguem tot. La nostra identitat està en perill i hem de votar per plantar cara al règim del 78", ha resumit l'exconsellera. 

Per la seva part, Rufián ha aprofitat la roda de premsa per carregar contra Sumar i la seva líder, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegurant que aquest moviment és una "suposada esquerra que ven esperança, canvi i ruptura", i que la seva obligació davant aquesta proposta política és "advertir que qui els voti, votarà una mentida piadosa". "L'esquerra sempre que ha d'escollir entre Catalunya i el PSOE, tria el PSOE", ha insistit, lamentant que, des de Sumar i altres formacions d'esquerra espanyoles, en lloc d'ajudar a l'autodeterminació de Catalunya, s'hi posa de perfil, com en el cas de la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona. Assenyalant directament Díaz, amb qui s'ha enfrontat en diverses ocasions, ha lamentat que se l'entengui gairebé sempre, menys quan parla de Catalunya: "El seu referèndum és el de Schrödinger, apareix i desapareix segons li convé", ha ironitzat Rufián.