Pacte definitiu a les Illes Balears entre PP i Vox. Les dues formacions han anunciat aquest dimecres que el partit d’extrema dreta s’abstindrà en la investidura de Margalida Prohens perquè aquesta pugui governar en solitari i construeixi un govern balear monocolor. Així, les dues formacions han signat un acord programàtic lligat a una comissió de seguiment d'aquest pacte. L'acord es fonamenta en els següents eixos: persecució de la llengua catalana, "promoció de la identitat i la cultura" espanyolista, baixada d'impostos, repensar el sistema públic de salut per acabar amb les "ineficiències", i abordar la "violència intrafamiliar".

Es tracta, tot plegat, d'un programa que té la finalitat, segons les dues formacions signants, de "preservar la llibertat, el desenvolupament econòmic, les millores dels serveis socials i la sanitat pública, la protecció de la dona i la seguretat dels ciutadans de les Balears, amb especial atenció al problema de la immigració il·legal i la persecució de les màfies que la promouen i es beneficien del tràfic d'éssers humans". Si el PP compleix amb tots els acords assolits amb la formació d'extrema dreta, Vox es compromet a donar "estabilitat" a l'executiu de Prohens. 

Mesures per la "llibertat"

El pacte inclou una llista de quatre punts relativa a mesures sobre la "llibertat". I contenen la "defensa de la unitat d'Espanya", així com de la Constitució espanyola. "Reivindicarem la història d'Espanya i de les Illes Balears i garantirem la memòria entesa com a element integrador per a la reconciliació, combatent qualsevol intent dels qui intenten utilitzar-la per dividir els espanyols", afegeix un d'aquests punts. De la mateixa manera, prometen "acabar amb les polítiques que promouen l'enfrontament i la divisió", així com les que ataquin "la unitat de la nació".  

Persecució de la llengua catalana

El pacte inclou una persecució de la llengua catalana: ja no serà un requisit per entrar a la funció pública i s’eliminarà l’Oficina de Defensa de Drets Lingüístics, que serà substituïda per la nova Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística "per acabar amb les devastadores polítiques socialistes i separatistes". És a dir, que eliminaran un ens dedicat a protegir el català per crear-ne un altre en la direcció d'aniquilar la llengua pròpia del territori i instal·lar-hi el supremacisme lingüístic del castellà.

Així, es "promet acabar amb "l'adoctrinament ideològic" a les aules de les escoles de les Illes Balears", així com "modificar les normes que suposin una imposició lingüística, assumint que a la comunitat existeixen dues llengües oficials". Ara bé, només el coneixement de català deixa de ser un requisit per accedir a la funció pública. Així doncs, prometen també donar llibertat als pares perquè aquests puguin escollir el centre escolar dels seus fills.