Les ofenses del socialisme espanyol al sobiranisme català vénen de lluny. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ho té clar. "Tot junt s'entén millor". Es refereix al discurs del PSOE dels darrers anys, en què els socialistes han carregat de valent contra el nacionalisme català.

Primer va ser José Bono, el 2012: "A Catalunya comença a ser sospitós tenir dues identitats. Quan va passar a Alemanya, va venir la catàstrofe". El va seguir Joaquín Leguina el mateix any, posant sobre la taula que "la independència és il·legal i la Guàrdia Civil no". Paco Vázquez va anar un punt més enllà i va comparar la persecució d'un jueu pels nazis amb un nen català "castigat per parlar espanyol".

I així, Rufián ha reunit un seguit de declaracions de diferents líders i membres del PSOE al llarg dels darrers quatre anys. L'última? L'expresident del govern espanyol, Felipe González, deixant anar l'agost del 2015 que "l'independentisme català és com l'aventura alemanya o italiana del 1930", en plena època feixista.

Amateur de quinta comarcal

Rufián suma totes aquestes paraules a les que publicava ahir ElDiario.es amb una entrevista al diputat socialista, Eduardo Madina, on va voler enviar un missatge clar a ERC: "Si han pres la decisió de trencar ponts amb tot allò que signifiqui la pluralitat, que triïn un professional, no un amateur de quinta comarcal que no té amb les seves paraules capacitat de fregar ni un sol mil·límetre de la història centenària d'un partit com el PSOE".

I és que Madina aprofita l'entrevista per traslladar a Joan Tardà que "la història d'ERC amb determinats tipus de discurs també es veu afectada".

Tot plegat ho acaba unint en la "lògica" dels resultats que ahir va presentar el CIS: "El PSOE s'enfonsa, Podemos fa el soprasso i el PP es reforça".