La crisi interna del PSOE va tenir una repercussió immediata de penalització en la intenció de vot dels ciutadans espanyols, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). L'informe publicat aquest dilluns revela que els socialistes van caure en sis punts en menys de tres mesos, situant-se en un 17% en el baròmetre d'octubre. El sorpasso quedaria consumat després de la dimissió de l'exsecretari general, Pedro Sánchez, amb la puixança d'Unidos Podemos i les confluències fins al 21,8%. El Partit Popular, al seu torn, tornaria a ser la força més votada pels espanyols, pujant fins al 34,5% de la intenció de vot.

D'haver-se repetit les eleccions, la victòria del PP hauria tingut lloc enmig de la celebració dels judicis per corrupció, com ara la trama Gürtel i les targetes black. En el primer cas, el presumpte cap de la trama, Francisco Correa, havia afirmat que entrava a la seu de Gènova "com la resta de membres de la direcció". És a dir, sense passar per controls de seguretat i amb una targeta especial. A més, anava carregat de diners i s'hauria repartit comissions amb l'extresorer de la formació, Luis Bárcenas, com ell mateix va declarar davant el jutge a l'Audiència Nacional de Madrid, a finals del mes passat.

L'auge dels populars hauria anat acompanyat d'un manteniment dels suports per al seu soci de pacte d'investidura, Ciutadans. Aquest se situa entorn del 12,8%, i baixa lleugerament unes dècimes respecte de les eleccions del 26 de juny. Així i tot, l'enquesta no proporciona la traducció en possibles escons. Tanmateix, els socialistes serien els principals perjudicats en l'enquesta estatal, ja que el 26-J el Partit Popular va obtenir el 33,03% dels vots; el PSOE, el 22,66%; Unidos Podemos i les seves marques territorials, el 21,1%; i Ciutadans, el 13,05%.

Aquests resultats alimenten l'amenaça de Rajoy sobre convocar eleccions si els seus rivals no li garanteixen una legislatura estable i dóna pistes de la voluntat dels socialistes d'avenir-se a acords. Fonts del PSOE havien explicat en una conversa informal amb aquest diari que un escenari poc desitjat ara mateix hauria estat uns comicis, com a conseqüència de la manca de líder i el procés de reconstrucció interna que volen emprendre. Així mateix, Unidos Podemos confirmaria la seva aposta que l'abstenció del PSOE perquè governi el PP i la crisi a Ferraz podrien donar ales per a la seva puixança. 

Els caps de llista: Domènech lidera la taula

Segons l'enquesta estatal, el líder més valorat és el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, amb un 4,51. El ja dimitit Pedro Sánchez obtenia una valoració millor a la del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, on el primer va rebre un 3,35 i el segon 3,22. Els superaria el de Ciutadans, Albert Rivera, amb un 3,69 i el pitjor valorat dels quatre grans seria Mariano Rajoy, amb un 2,97. Gabriel Rufián supera a Francesc Homs, amb un 3,32 el primer i 2,9 el segon. 

ERC es reforça i el PDECat cau

Per la banda dels partits catalans, ERC creixeria fins al 3%, respecte del 2,63% obtingut el passat 26-J. El PDECat cauria, al seu torn, passant d'un 2% al 1,7%, segons l'enquesta actual. En Comú Podem patiria un lleuger descens, passant del 3,55% al 3,5%.