ERC no pensa anar al Congrés a "bloquejar" ni a dir "no a tot" si això afecta les polítiques socials. Ho ha volgut deixar clar el número dos de la candidatura d'ERC al Congrés i "cara visible" de les llistes, davant l'absència d'Oriol Junqueras, Gabriel Rufián, en una roda de premsa on s'ha presentat l'aliança dels republicans amb Sobiranistes

Preguntat per si els republicans aposten pel pacte amb PSOE i Podemos després de les eleccions o si, al contrari, opten pel bloqueig, Rufián ha defensat que el bloqueig no forma "part de l'històric" ni de "l'ADN" d'ERC. "Bloquejar o el 'no' a tot, què és? Potser és que una persona de Lavapiés no tingui aigua", ha advertit, després de dies de debat sobre quin ha de ser el paper dels independentistes a Madrid en els propers mesos.

En aquest sentit, ha recordat que els republicans sempre han avalat les iniciatives socials presentades pels partits d'esquerres, però ha demanat "reciprocitat" i ha assegurat que no acceptaran "cap xantatge". Segons Rufián, no acceptaran "el marc mental trampós i xantatge" amb el qual "segons quines esquerres" els culpen de les eleccions i de la possible aliança de dretes ―PP, Cs i Vox―. 

També en aquest punt ha instat a esperar quin PSOE sortirà de després de les eleccions. "Quin PSOE ens trobarem, el de la xupa que recorre Espanya o el de la corbata que bloqueja amb el PP perquè Rajoy no comparegui al Congrés? El PSOE de Lastra o el de Borrell? El que acull l’Aquarius o el que bloqueja l'Open Arms?", ha afegit en aquest sentit.

Finalment, Rufián ha defensat les llistes dels republicans com a "dic de contenció i muralla antifeixista". En aquest sentit, ha assegurat que les eleccions del 28-A no són una "cita amb les urnes, sinó amb la història" i ha avisat del perill que torni "el feixisme de fa 80 anys", en la primera roda de premsa conjunta dels candidats abans de començar la campanya d'aquí a tres setmanes.