Les paraules del secretari d'Estat de Seguretat sobre la comissaria de Via Laietana han portat molta cua. Rafael Pérez va arribar a elevar-la a la categoria de "símbol de servei públic" que ha enfortit la "democràcia". Unes paraules que han generat molt malestar a les files republicanes, que ahir mateix van posar-se en contacte per traslladar-lo al govern espanyol. I aquest dimarts, el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha llançat un avís a navegants als socialistes: aquesta mena de "provocacions" només fan que torpedinar el bon clima a la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, que ja compta amb prou "enemics".

En roda de premsa del Congrés aquest dimarts, i com ja va fer ahir, el portaveu republicà ha insistit en la "rectificació o dimissió" del secretari d'Estat de Seguretat per considerar que "les hòsties en aquella casa de la tortura van ser un servei públic". Però no s'ha quedat aquí, sinó que Gabriel Rufián ha citat altres casos de "provocació". Com ara la detenció del president Carles Puigdemont a l'Alguer o el fet que l'Advocacia de l'Estat demani més condemna que la Fiscalia per a l'alcalde de la Ràpita per la seva actuació durant el referèndum de l'1-O.

Per tot això, el portaveu d'ERC ha enviat un avís als socialistes, a qui veu "massa còmodes" en aquests moments: "Tot el que comporti repressió i més injustícies, i revenja per part de poder judicial, i la inacció del govern espanyol, fa perillar la via de la política i fomenta la via dels extrems". Ha recordat com l'extrema dreta i els del "com pitjor, millor" estan "encantats de la vida" cada cop que trontolla la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat.

"La taula de diàleg evidentment és fràgil. Per això convé cuidar-la, aïllar-la i reforçar-la, i a vegades fins i tot per part del PSOE veiem una enorme irresponsabilitat, sent molt generosos", ha assegurat Rufián, que ha reiterat el mateix advertiment que ja va fer a Sánchez al ple del Congrés ara fa dues setmanes: "Si fracassa la via del diàleg, els primers que fracassen són els qui aplaudeixen paraules de La Moncloa. I no sé si estan preparats per anar-se'n a casa. No sé si Sánchez està preparat per quedar-se a casa. S'estan jugant això".

Les paraules del secretari d'Estat

El secretari d'estat de seguretat, Rafael Pérez Ruiz, va assegurar aquest dilluns que la seu central de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona "ha estat i és un símbol de servei públic des de la qual diverses generacions de policies han contribuït i continuen contribuint a enfortir la democràcia". Pérez Ruiz també va assegurar que la Policia Nacional és una de les institucions més valorades pels ciutadans i va mostrar-se convençut que els catalans agraeixen la seva feina "abnegada i silenciosa". El número 2 del Ministeri de l'Interior ho va dir durant la celebració del patró de la Policia Nacional a Barcelona, els Àngels Custodis, on van lliurar-se desenes de condecoracions a policies i civils.