La taula de diàleg se celebrarà hores més tard, però ha sobrevolat avui el Congrés dels Diputats. Ha estat la primera sessió de control després de vacances i Pedro Sánchez s’ha hagut d’enfrontar als atacs de la dreta i l’extrema dreta, que l’ha acusat de traïció a Espanya, però també a l’independentisme. El republicà Gabriel Rufián li ha volgut enviar un avís: si la taula fracassa, també fracassarà l’esquerra espanyola i elevarà el PP i Vox fins a La Moncloa. El president del govern espanyol no ha recollit el guant, i s’ha limitat a fer una defensa abstracta del diàleg amb Catalunya. També s’ha colat l’ampliació de l’aeroport del Prat, suspesa per l’executiu central. “Tornin vostès a l’acord del 2 d’agost i continuem”, ha reclamat Sánchez.

De fet, la pregunta de Gabriel Rufián era sobre “el criteri del govern espanyol per decidir inversions a Catalunya”. El portaveu d’ERC al Congrés ha recordat com l'executiu central va presentar un projecte sobre un espai natural protegit, que va tenir el rebuig d’Europa, de la meitat del govern espanyol i de les organitzacions ecologistes “perquè era antiecològic”. En aquest punt, ha ironitzat: “I qui en té la culpa? Ho han endevinat: els catalans”. I ha deixat clar que ERC també hi està en contra per aquest mateix motiu. “Perquè som polítics i polítiques. No som contractistes d’AENA. I vostès? Ho són o no ho són?”.

Dit tot això, el portaveu republicà ha recordat que “una inversió, un diàleg, una negociació no és un regal ni una rendició”. S’ha mostrat disposat a dialogar i negociar, “però de tu a tu, sense imposicions”. Rufián ha conclòs la seva intervenció amb un advertiment: “Avui comença la taula de diàleg. Si fracassa, no fracassarà l’independentisme. Si decebem, no decebrà només l’independentisme. També l’esquerra espanyola. I si decep, Vox i el PP entren a La Moncloa i ens anirà malament a tots".

En l’intercanvi amb Rufián, Pedro Sánchez ha esquivat la qüestió de la taula de diàleg. S’ha centrat en les inversions, que es decideixen respectant l’Estatut i també “respectant el medi ambient”. També és el cas, ha dit, de l’ampliació de l’aeroport del Prat, “una gran inversió, necessària per a Catalunya i bona per a Barcelona”. Ha insistit que es faria “respectant les directives europees” en matèria mediambiental. Malgrat que ha estat suspesa unilateralment per La Moncloa, el president espanyol ha fet un prec a la Generalitat: “Tornin a l’acord del 2 d’agost i continuem”.

Dreta contra el diàleg

La taula de diàleg ha estat justament una arma llancívola de la dreta i l’extrema dreta. El cap de l’oposició i líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Pedro Sánchez d’”asseure’s a negociar un referèndum” en una “taula de la infàmia per la independència”. El dirigent conservador ha assegurat que “presideix el govern més radical d’Europa”. Per la seva part, l’ultra Santiago Abascal ha denunciat que negociï “amb colpistes” i “traeixi el Rei i el poble” espanyols. El dirigent de Vox ha conclòs demanant que plegui: “Vagi-se’n ja, senyor Sánchez, si us plau”.

El president del govern espanyol sí que ha defensat el diàleg en resposta a la dreta i l’extrema dreta. “L’essència de la democràcia és dialogar, negociar i pactar. Això va representar la Constitució del 78”, ha sostingut el dirigent socialista.