ERC celebra 90 anys des de la seva fundació i aquest dimecres ho ha celebrat i reivindicat amb un acte feminista en què la secretària general del partit, Marta Rovira, l'exconsellera i exmembre de la Mesa Anna Simó, i l'exdiputada Carme Porta han fet una crida a feminitzar la política i el poder

Rovira, que és la primera dona en ocupar la secretaria general de la formació, ha denunciat que el poder està "masculinitzat". "Aquest context ens expulsa. Els espais de poder no han estat dissenyats per dones. No és un espai còmode per a nosaltres", ha afirmat.

La dirigent republicana ha posat com a exemples les reunions llarguíssimes, "quan les dones som més executives", o persones que aixequen la veu per imposar el seu criteri. També ha blasmat que la feina que fan les dones que es dediquen a la política és jutjada per "patrons masculinitzats". Tot i l'impuls i el suport social que està guanyant el feminisme, Rovira ha alertat que "cal seguir lluitant" perquè "està tornant a guanyar el rol predominant, que és el masculí".

Anna Simó, la primera consellera d'ERC

Simó, que ha participat a l'acte en qualitat de primera consellera republicana (ho va ser de Benestar Social i Família entre el 2003 i el 2006 amb el president Pasqual Maragall), ha afirmat que mai s'ha sentit discriminada pel fet de ser dona a ERC. 

On va patir més discriminació va ser en la seva etapa com a consellera. "El president Maragall no parava de fer-m'ho notar. Recordo un acte on el primer que va dir als periodistes va ser: 'Avui vinc amb aquesta joveneta'", ha dit. Simó ha destacat que no va prendre consciència del fet de ser la primera dona consellera d'ERC fins temps després.

Carme Porta, la primera diputada republicana

De títol Pioneres, l'acte ha comptat també amb la participació de Carme Porta, la primera diputada d'ERC al Parlament. El fet que fos l'única dona parlamentària del partit va fer, segons ha explicat, que teixís "una xarxa de complicitat" amb altres diputades de la Cambra, inclòs del PP, "cosa que ara seria difícil".

Porta ha recordat derives poc feministes de la seva legislatura, com el fet que els plens podien allargar-se fins a la mitja nit excepte quan jugava el Barça. "No donava crèdit", ha rememorat. També ha recordat que les dones que es va trobar quan va entrar al Parlament eren "senyores que es dedicaven a la política quan ja tenien els fills criats". "Aleshores vam entrar un seguit de dones en etapa de reproducció i es van produir canvis al Parlament", ha explicat.

L'acte ha estat moderat per la portaveu de les JERC, Kènia Domènech, la primera també en ocupar aquesta responsabilitat. Domènech ha revelat que es va sentir molt "enfadada" quan va proposar formar un equip majoritàriament de dones i les militants ho van rebutjar. Tot i això, posteriorment s'ha sentit molt acompanyada, ha matisat.