La resposta d'ERC a les declaracions del secretari general de Junts, Jordi Turull, que posaven sobre la taula un possible trencament del Govern, "és una possibilitat real", va dir, no s'ha fet esperar. Ha estat la secretaria general del partit, Marta Rovira, l'encarregada d'advertir que la manca de estratègia independentista conjunta que critica Junts no pot afectar l'estabilitat de l'Executiu. Aquesta setmana, Turull apuntava que la seva continuïtat dependria del compliment de l'eix nacional que es va pactar en l'acord d'investidura de Pere Aragonès, signat pels dos partits, amb la mirada fixada en el debat de política general que s'ha de celebrar l'última setmana de novembre. 

Un context complicat pel Govern 

Segons ha demanat Rovira en una entrevista a Europa Press, Junts ha de tenir en compte "la responsabilitat del moment", entenent que el Govern ha d'afrontar grans reptes durant els pròxims mesos i això només es podrà fer amb estabilitat, en referència a la crisi econòmica, la manca de subministraments i la recessió generada per la guerra d'Ucraïna. Així, la secretaria general d'ERC ha afirmat que els republicans esperen poder conèixer en els pròxims dies les propostes concretes dels seus socis i reunir-se amb ells per tractar els incompliments que han denunciat des del partit presidit per Laura Borràs. Amb tot, però, insisteix a apel·lar a la "sensibilitat del moment", quan el Govern ha de ser un instrument per lluitar contra la crisi econòmica. 

Rovira ha assenyalat que tot plegat, estar a l'altura de les circumstàncies, també "forma part de l'estratègia independentista", i això és, segons ella, el que Esquerra vol fer entendre a Junts, partit que veu que incompliments a l'hora de definir l'estratègia nacional i per la manca de coordinació dels polítics independentistes al Congrés dels Diputats, on reclamen fer un front comú. Amb tot, Rovira ha reclamat separar aquestes dues idees, aclarint que "una cosa és el Govern i l'altra els grups parlamentaris". En definitiva, Rovira ha rebutjat la idea que "el Govern no funciona perquè l'espai estratègic independentista no funciona", ja que aquest no només el conformen ERC i Junts, sinó també la CUP i les entitats. 

Reclamen un substitut per Borràs 

Rovira ha advertit que la recerca d'un substitut per a la Presidència del Parlament després de la suspensió de la presidenta de Junts, Laura Borràs, com a presidenta de la cambra, serà una de les qüestions que han de parlar amb els socis del Govern en el marc reunions que tenen pendents amb aquest partit sobre l'acord de l'Executiu. "Encara confiem que en puguem parlar amb Junts els pròxims dies i no només d'aquesta suposada auditoria de Govern perquè jo crec que aquest és el principal punt ara mateix de tensió entre Junts i ERC: la Presidència del Parlament", ha asseverat, i ha explicat que demanaran a Junts que busqui un relleu a Borràs, tot i que els seus socis s'hi neguen de ple i no sembla que es puguin produir moviments en aquest sentit.