La decisió del president Aragonès de no assistir a la manifestació de la Diada del 11 de Setemebre a Barcelona continua portant cua. Pere Aragonès justificava aquest controvertit rebuig a participar en un dels moments claus de l'independentisme any rere any perquè, segons ell, la convocatòria de l'ANC anava contra els partits i no tant contra l'Estat. Des del moment en què es va fer pública la no-assistència, després de dies de rumors, des de l'Assemblea han criticat la decisió que ha pres el president, i aquest matí de dissabte han continuat en la mateixa línia. Concretament, la seva presidenta Dolors Feliu ha lamentat la seva absència i ha recordat en una entrevista a RAC1 que dins de l'Assemblea hi ha gent de tots els partits, no excloem a ningú, tot el contrari", però ha advertit que "la reivindicació independentista serà ferma, decidida i crítica cap a les estratègies dels partits". Amb tot, ha obert la porta que Aragonès rectifiqui, ja que ha insistit que esperen que a Barcelona es reuneixi "tothom que vulgui demanar la independència". 

En aquest sentit, ha celebrat que si bé el president no hi serà, la manifestació sí que comptarà amb la presència d'altres membres del partit. De moment, l'únic conseller republicà que s'ha pronunciat sobre la manifestació ha estat Joan Ignasi Elena, al capdavant d'Interior, que tampoc no serà als carrers sinó als centres de control dels Mossos d'Esquadra, vigilant el dispositiu. Amb tot, Feliu segueix veient l'absència d'Aragonès com a greu i lamenta "profundament" que un president de Catalunya hagi optat per anar-se'n a fer la foto a Madrid, en referència a les reunions amb Pedro Sánchez i les trobades de la taula de diàleg, i hagi deixat de banda la ciutadania del país. A més, però, ha opinat que no és una bona estratègia, ja no amb els votants independentistes, sinó tampoc amb Madrid: "Si aquí no hi ha una força molt clara de voler la independència, cap negociació és possible", tot i que ha reflexionat que l'Estat ja ha negat cap diàleg que porti cap a un nou referèndum. 

Una llista cívica a les pròximes eleccions?

Feliu ha insistit que l'enfocament d'aquesta manifestació de l'11-S és tornar a posar l'objectiu de la independència al centre, davant d'una inacció dels partits que ara conforme el Govern: "No hi ha projecte. Si els partits no en creen un per la independència, l'ANC fomentarà una llista cívica perquè hi hagi altres opcions més enllà d'aquestes formacions per fer la independència. Si no s'activen els partits, hi ha molta gent al carrer que són referents en l'activisme". 

Amb tot, Feliu ha insistit que l'ANC serà qui la incentivi i la fomenti, en cap cas qui es presenti a unes eventuals eleccions catalanes si els partits independentistes no reactiven el camí cap a la independència. "L'ANC no es convertiria en un partit, ho tenim prohibit pels estatuts. Es fomentaria una llista cívica de país, que suposaria un canvi en les opcions que hi ha ara i que no ens porten cap a la independència. És una proposta que està per escrit des de fa temps. La gent ara mateix no sent que hi hagi un projecte independentista, sinó que els partits només diuen que ho són, però sense demostrar-ho".