El president Carles Puigdemont ha reclamat aquest dissabte una llista unitària de cara a les eleccions del 21 de desembre. "És el moment que tots els demòcrates s'uneixin", ha defensat el president en un missatge a les xarxes socials, acompanyat d'una fotografia de la plaça de Sant Jaume plena a vessar per demanar l'alliberament dels membres del Govern i dels líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

"Per Catalunya, per la llibertat dels presos polítics i la República", ha defensat, i ha enllaçat el missatge amb un manifest que reclama aquesta llista conjunta dels independentistes.

En una entrevista aquest divendres des de Bèlgica, el president ja va apostar per aquesta fórmula i va assegurar estar disposat a ser candidat. El president va assegurar al canal belga RTBF que està disposat a ser candidat, "sobretot si hi ha la més mínima possibilitat que puguem anar junts". 

El president ha fet aquest tuit coincidint amb un cap de setmana de plena activitat política, en què els partits preparen la seva estratègia electoral amb vista al 21-D. Justament aquest matí estan reunits el Consell Nacional d'ERC i Consell Polític de la CUP-CC. 

Per part del PDeCAT, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, va defensar aquest divendres una llista conjunta de país per reclamar la llibertat dels presos polítics. Ho va fer després de reunir el comitè nacional del partit i canviant, després dels empresonament dels membres del Govern, la posició del seu partit, que fins ara havia apostat per llistes separades.

El calendari per definir l'estratègia amb vista a les eleccions cada vegada és més ajustat, ja que dimarts vinent s'acaba el termini perquè els partits puguin presentar-se com a coalicions electorals.