Felip VI ha obviat de nou en la seva intervenció aquest vespre a Barcelona, en el marc del lliurament dels premis Princesa de Girona, la tensió política provocada pel pols independentista amb l'Estat. El monarca ha superat el tràngol amb unes crides vagues a la unitat amb que ha salpebrat la seva intervenció, davant d'un auditori marcat un cop més pel buit institucional provocat per l'absència d'autoritats catalanes.

De fet, el cap d'Estat s'ha estalviat fins i tot les habituals i protocolàries referències sobre la seva presència a Catalunya. Ha deixat aquest paper per a la seva filla Elionor, que ha encetat el discurs amb un "M'alegra molt tornar a Catalunya" i ha sentenciat que "Catalunya sempre ha estat un referent en iniciativa, creativitat i emprenedoria".

169A9812

Els Reis i les seves filles dalt de l'escenari on s'han lliurat els Premis Princesa de Girona / Sergi Alcàzar

Unió

La d'avui era la tercera visita del monarca en quinze dies. Després que en la seva darrera estada a Barcelona, diumenge passat amb motiu de la inauguració del Mobile World Congress, va deixar en mans del president espanyol, Pedro Sánchez, les referències a la unitat, avui s'ha encarregat d'incloure-les ell en el seu parlament. Ha assegurat que la pandèmia ha permès fer emergir amb tot els seu vigor el que ha descrit com "els profunds valors que ens defineixen: la solidaritat, l'esforç col·lectiu, la unió i l'afecte entre ciutadans""Junts serem més capaços d'encarar amb esperança aquest desitjat futur de recuperació", ha assegurat.

Aquesta ha estat la primera referència. La segona ha arribat en citar els avenços científics que han permès combatre el Covid-19 i ha advertit que només "estretament units" s'aconseguirà superar la pandèmia. Un tercer cop en un dels dos paràgrafs en què ha parlat en català, on ha cridat a aprendre de l'experiència "per millorar i treballar units" per garantir el desenvolupament professional i personal que mereixen els joves.

Marín i Illa

Davant el ja habitual buit institucional que rep Felip VI a Catalunya, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, ha estat, junt amb el líder de l'oposició, el socialista Salvador Illa, les màximes autoritats catalanes que han acompanyat el monarca. Amb ells, la regidora socialista de Barcelona Laia Bonet, a més de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. Ningú del Govern, ni el president ni cap conseller, ni tampoc l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Rey Felipe Leticia Leonor Sofia premios princesa Girona / Sergi Alcàzar

Els reis i les seves filles amb la vicepresidenta Calvo i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, amb el president de la Fundació Bancària la Caixa, Isidre Fainé. A la segona fila, Bonet, Cunillera, Marín i Illa / Sergi Alcàzar

Felip VI ha viatjat acompanyat de la reina Letízia i les seves filles, Elionor i Sofia. Junt amb la família reial encapçalaven l'acte la vicepresidenta Carmen Calvo i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Amb ells, el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, i el president de la Fundació Princesa de Girona.

Aplaudiments del Rei a Elionor

L'anècdota de l'acte han estat els aplaudiments del monarca a la intervenció de la seva filla, mentre la seva germana la felicitava quan tornava al seu lloc. "No és perquè sigui la princesa -que també- és perquè comparteixo tot el que ha dit. Per això aplaudia", ha explicat abans de començar la seva intervenció, amb la qual ha tancat l'acte.

Mentre se celebrava l'acte del lliurament de premis, al carrer unes desenes de persones han cremat imatges del Rei i han protestat per la seva presència a Barcelona. Tot i que l'acte d'aquest vespre al Caixa Fòrum de Barcelona ha estat molt lluny de les protestes que van provocar la convocatòria de fa dos anys al Palau de Congressos de Barcelona, que va obligar a tallar literalment l'avinguda Diagonal, també avui s'ha desplegat un fort dispositiu de seguretat per blindar la zona des de la plaça Espanya. 

Quema fotos rey visita Barcelona / Pau de la Calle

Unes desenes de persones han protestat al carrer cremant imatges del Rei / Pau de la Calle

 

A la imatge principal, Felip VI amb la seva filla Elionor en l'acte de cloenda dels Premis Princesa d'Astúries / Sergi Alcàzar