El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha denunciat davant l'ONU la repressió d'Espanya contra l'independentisme català i ha instat l'organització internacional a pressionar l'Estat per aplicar l'amnistia per a tots els repressaliats.

Cuixart ho ha dit en una intervenció telemàtica al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides on ha volgut alertar que "la repressió" d'Espanya a l'independentisme "no s'ha acabat" tot i la concessió dels indults.

"He passat gairebé quatre anys a la presó", ha alertat, aprofitant per alertar del "centenar" de ciutadans que tenen causes obertes "per participar en protestes pacífiques" vinculades al referèndum.

 

Petició a l'ONU

Per això, el president d'Òmnium ha exigit al relator especial sobre el Dret de Reunió Pacífica de l'ONU, Clement Voulé, que pressioni l'Estat per fer "iniciar un procés legal d'amnistia" per a tots els encausats per l'1-O.

"Li demano que faci complir a Espanya els seus compromisos internacionals", ha reclamat a Voulé, que compareixia aquest dijous a la sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU per presentar el seu informe anual sobre el dret de protesta pacífica al món, on recull les queixes per "l'ús excessiu de la força policial" a l'estat espanyol.

consell drets humans onu - omnium

Sala on s'ha celebrat el Consell de l'ONU on ha intervingut Cuixart / Foto: Òmnium

Cuixart ha avisat al relator que "si es permet la repressió política en un estat democràtic com l'espanyol" els països autoritaris se sentiran "legitimats en les seves pràctiques antidemocràtiques". "Nosaltres, la societat civil, no deixarem de protestar mai. Defensar els drets humans a Barcelona també és fer-ho a Hong Kong, Bogotà o el Caire. És per això que ho tornarem a fer", ha conclòs.

Precisament, Voulé havia alertat abans sobre l'increment de la repressió i l'ús de la força i la censura contra la dissidència política per part d'Estats d'arreu del món i ha denunciat com molts d'ells han aprofitat la pandèmia de la Covid-19 per fer-ho. Tanmateix, a l'informe que ha presentat, no es menciona el cas de Cuixart o els dels altres líders independentistes indultats.

Retrobament amb les bases d'Òmnium

Hores després, Cuixart ha protagonitzat el seu primer acte polític després de rebre l'indult en un retrobament amb la Junta Nacional, les juntes territorials i l'equip tècnic de l'entitat cultural en un acte al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. 

Acto Òmnium Cultural Cuixart indulto / Pau de la Calle

Cuixart s'abraça amb Marcel Mauri en un acte aquesta tarda a Barcelona / Foto: Pau de la Calle

I ha estat aquí quan ha etzibat un missatge clar i contundent al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Li dic al senyor Sánchez que des de la lluita no violenta seguirem pressionant els polítics. Que ho sàpiga. No renunciarem a seguir lluitant".

 

Cuixart també ha fet una crida a contribuir a la Caixa de Solidaritat davant de les fiances milionàries del Tribunal de Comptes contra 40 ex alts càrrecs de la Generalitat. "No els podem deixar sols", ha apuntat. Ara bé, també ha demanat a l'administració que estigui al costat dels repressaliats, i ha fet especial esment a Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó amb l'acusació, entre d'altres, de la Generalitat.