O blanc o negre. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha advertit avui a Els Matins de TV3 que "si el 21-D no obtenim un mandat per construir República, vindrà un escenari preautonòmic" i ha avisat que, per tant, "o o guanyem, o ho arrasen tot".

Rovira ho ha dit així fent referència, sobretot, a les amenaces dels "partits monàrquics", que ja han porten dies advertint un canvi en l'educació a Catalunya per allò de l'"adoctrinament", una renovació total a TV3 per posar-hi "gent normal" o amb una pèrdua de competències dels Mossos d'Esquadra.

Precisament per això, la secretària d'ERC ha posat damunt la taula que el 21-D "va de Rajoy o República" perquè serà llavors quan es celebri el referèndum "que el president espanyol no es va atrevir a pactar", motiu pel qual considera que ara "ens obliguen a legitimar el mandat democràtic del 27-S".

Cap a la República

Convençuda que encara "tenim el mandat del 27-S" i que s'hi senten legitimats perquè "no som nosaltres qui hem convocat eleccions", Rovira ha dit clar i català que "la propera legislatura anem a fer República" perquè, a més, "és el govern espanyol qui ha de reaccionar, qui no pot degradar més l'estat de dret".

Ara bé. Tot i que la seva intenció és tirar endavant amb la República, la republicana no ha tancat la porta al diàleg i ha insistit en què "sí que volem una via de diàleg i negociació amb els comuns, hi ha d'haver un consens molt ampli", així com en què "si algun dia algú ens posa un referèndum pactat damunt la taula", no diran que 'no'.

La pregunta a fer-se, però, és, per Rovira que "si guanya l'independentisme, s'hi avindran a negociar" tot demanant que "esperem que es respectin els resultats electorals", això sí, ha ratificat en què el Govern "ho tenia tot preparat" per implementar la República i les estructures estaven a punt i ha volgut deixar clar que "fer República vol dir que no demanarem permís per respondre a les necessitats dels ciutadans".

I després del 21-D, què?

Parlant dels diferents escenaris possibles que poden produir-se després de les eleccions, Rovira ha posat de manifest, en relació als comuns, que "la decisió d'estar amb els del 155 o amb els que volem construir República i que el país avanci és seva".

També ha tornat a explicar que el vicepresident Oriol Junqueras ja va demanar-li de ser la candidata, si ell continuava a la presó, tot i que ha volgut mostrar-se confiada en què sortirà abans que comenci la campanya d'Estremera. 

Justament en aquest sentit, Rovira ha lamentat que "tenim persones innocents a la presó i, sobretot, candidats que no poden participar en la campanya en les mateixes condicions" i ha recordat que "les mesures cautelars "han estat imposades per una jutgessa d'un jutjat que no té competència per fer-ho".