Enfront les “amenaces insistents” que arriben des del Govern espanyol, l’independentisme defensarà els drets fonamentals dels catalans i el dret internacional que els empara. Així ho ha assegurat la portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, en referència al debat sobre la llei del referèndum, que previsiblement serà admesa a tràmit i aprovada en el ple d’aquest dimecres. “No es pot impedir el debat al Parlament, no hi ha forma d’impedir-lo”, ha advertit Rovira. Faran servir “tots els mecanismes democràtics”, fins i tot “judicials”, a les seves mans.

“Ho tenim molt clar: sabem que votar no és cap delicte”, ha sostingut Rovira, que ha alertat que “el que sí que podria ser il·legal i un delicte” és impedir el debat parlamentari i “coartar la feina dels diputats”. En el dilema entre defensar el dret a vot o no, ha deixat clar, no tindran “cap dubte”.

La secretària general d’ERC ha denunciat que, si s’intentés “impedir el lliure debat”, es tractaria d’un “atac directe a les nostres institucions”. Rovira, que no ha confirmat si sospitava si algú intentaria impedir el debat parlamentari, ha alertat que davant d’això s’empararien en “els tractats internacionals i els principals generals del dret”. Ha fet referència a drets com el dret a la representació política, la llibertat d'expressió o el dret a l’autodeterminació.

Segons la portaveu de Junts pel Sí, l’Estat espanyol no pot “ignorar”, sinó que ha de “respectar” tots aquests drets fonamentals protegits pel dret internacional, al qual està “vinculat”. Si s’intenta “atemptar” contra aquests drets, ha afegit Rovira, “nosaltres els ho posarem tan difícil com sigui possible”. En aquest sentit ha expressat que faran servir “tots els mecanismes democràtics per defensar-ho”.

Acceptaran esmenes

Després que la Mesa del Parlament s’hagi reunit aquest dimarts i hagi tornat a posposar la tramitació de les lleis de desconnexió, Marta Rovira no ha volgut avançar per on passen els plans de la majoria independentista, ni si celebraran una reunió extraordinària de la Mesa per a tramitar la llei del referèndum.

La portaveu de Junts pel Sí s’ha mostrat oberta a possibles modificacions i esmenes a la llei del referèndum. Ho valoraran quan aquesta llei sigui posada a debat. “No se’ns acudeix que no hi hagi aquesta possibilitat”, ha afirmat Rovira. Sense anar més lluny, Podem s’ha mostrat disposat a votar-hi a favor si s’acceptaven esmenes. També estan oberts a esmenes en la llei de transitorietat.