La Mesa del Parlament ha tornat a evitar l’admissió a tràmit de les lleis de desconnexió, malgrat que està previst aprovar-les en el ple que se celebrarà aquest dimecres i dijous. La llei del referèndum va ser registrada a finals de juliol i la de transitorietat jurídica la setmana passada. Però, tot i això, no han estat incorporades en l’ordre del dia del primer ple del nou període de sessions. És la quarta vegada que ajorna la tramitació de la llei del referèndum i la segona que posposa la de transitorietat.

Fonts de la presidència del Parlament no han descartat que demà pugui celebrar-se una reunió extraordinària de la Mesa, per a admetre a tràmit les lleis i així poder aprovar-les en el ple. Si se celebrés aquesta reunió, tampoc no s’ha precisat quan seria, si abans o durant el ple. “Tot es farà d’acord amb el reglament”, han volgut deixar clar.

Els plans de la majoria independentista passen per introduir les lleis invocant l’article 81.3, que permet alterar l’ordre del dia d’un ple en marxa si ho demanen almenys dos grups parlamentaris i hi dona suport la majoria de la cambra. Abans es reuniria la Mesa de forma extraordinària, per a admetre-les a tràmit. L’objectiu és que el Govern en ple convoqui l’1-O el mateix dimecres, un cop aprovada la llei del referèndum.

El Govern espanyol ja va advertir que actuaria un cop les lleis fossin admeses a tràmit per la Mesa del Parlament. En cas de ser aprovades en el ple de la cambra, la Moncloa té preparat un incident d'execució de sentència que presentarà al Tribunal Constitucional.

Oposició denuncia partidisme

Des de l'oposició critiquen que la Mesa hagi tornat a posposar l'admissió a tràmit de les lleis, malgrat que és sabut que la intenció de Junts pel Sí i la CUP és aprovar-les en el ple d'aquesta setmana. Denuncien que s'està sotmetent el Parlament "als interessos de grups parlamentaris", i critiquen que ni tan sols saben si hi haurà una reunió extraordinària de la Mesa, perquè pot convocar-se d'un moment per l'altre. "Estan instrumentalitzant la Mesa", han dit aquestes fonts.

Durant la reunió d'aquest dimarts, s'han votat i rebutjat les sol·licituds d'informes jurídics sobre diversos aspectes de les lleis de desconnexió, presentades per Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí Que es Pot i el PP. José María Espejo Saavedra (Cs) i David Pérez (PSC) hi han votat a a favor. Joan Josep Nuet (CSQP) s'ha abstingut. La setmana passada ja va ser rebutjada la sol·licitud d'un informe als lletrats de la cambra.