Un acord ferm i global. Aquesta és l'exigència d'ERC pel que fa les negociacions amb Junts per Catalunya de cara a una possible investidura. La secretària general del partit, Marta Rovira, ho ha deixat molt clar en la seva intervenció d'aquest dissabte abans de la celebració del Consell Nacional. "No necessitem ni volem acords a mitges", ha rebutjat.

Rovira ha posat sobre la taula les qüestions que els republicans volen tenir tancades abans d'anunciar cap acord: un debat d'investidura, una investidura efectiva, el reconeixement de la legitimitat del president Carles Puigdemont a Brussel·les, un pla de legislatura i un acord de govern. Per la diputada, tot això és imprescindible per poder "governar el país i avançar". Per això, ha exigit a JxCat obrir-se a aconseguir un acord "públic i transparent", no un acord "de despatxos". 

La republicana ha aprofitat per posar el "rigor" del vicepresident Oriol Junqueras -empresonat avui fa 100 dies- com a exemple de camí a seguir en les negociacions i en el futur govern. Després de tantes exigències cap als de Puigdemont, Rovira ha assegurat que per la seva banda garanteixen "perseverança i lucidesa" per arribar a tancar l'acord. No ha concretat del tot quan podria estar tancat aquest pacte, però sí que ha parlat dels "propers dies".

Frenar el 155

Rovira ha marcat com a principal objectiu aixecar l'aplicació de l'article 155 ja que no es plantegen "cap altre escenari" que no sigui acabar la intervenció de les institucions catalanes. Si aquesta no s'atura aviat, la seva afectació podria anar en augment i el govern espanyol podria intervenir l'escola catalana o els mitjans públics, ha alertat.

Davant d'això, ha demanat "més intel·ligència col·lectiva i més unitat que mai" per plantar cara a les adversitats. També ha demanat fer-ho "sense paternalismes i amb transparència" de cara a la ciutadania.

La crida de Rovira a la unitat arriba poques hores després que el grup parlamentari de JxCat registrés una proposta per modificar la llei de Presidència i investir el seu candidat, Carles Puigdemont, a distància. La proposta la van registrar en solitari, ja que no es va arribar a cap acord amb ERC. Els republicans consideraven que seria impugnada de forma immediata davant del Tribunal Constitucional (TC) i obriria un nou contenciós amb l'Estat.