Òmnium Cultural ha presentat una proposta per aquest Sant Jordi que trasbalsa el concepte de la festa: vol convertir la rosa vermella —la tradicional— en groga, amb l'objectiu de visibilitzar el rebuig de la societat catalana a l'empresonament d'activistes i polítics independentistes. D'aquesta manera, per primera vegada, l'independentisme convertirà la Diada en una jornada de reivindicació política, seguint el rastre de la manifestació convocada pel proper 11 de març al centre de Barcelona.

La data triada, el 23 d'abril, no és casual: la iniciativa pretén ser un homenatge especial al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC i candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez, coincidint amb el dia del seu sant, Sant Jordi. 

rosa groga sant jordi anc

Òmnium Cultural

Òmnium vol incentivar les roses grogues al proper Sant Jordi quan tradicionalment s'han regalat roses vermelles -majoritàriament-. L'independentisme ha fet del groc el seu color distintiu. Els llaços grocs -l'element més característic- van començar a visualitzar-se el passat 16 d'octubre, amb l'empresonament preventiu de Sànchez i Cuixart per part de la jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela.  

La campanya de moment ha estat impulsada per Òmnium Cultural, que està definint encara quin serà el desplegament. Des de l'Assemblea Nacional Catalana rebutgen posicionar-se encara sobre el Sant Jordi groc, a l'espera de determinar quina logística implicarà la iniciativa.

El mercat de la rosa, en alerta

I és que la proposta d'Òmnium Cultural ha despertat la preocupació del mercat de la rosa a Catalunya. Productors i floristes alerten que el mercat català no pot assumir una demanda de roses grogues, una tipologia que pràcticament no es produeix a Catalunya.

Rosa groga / Pixabay

Pixabay

El 95% de les roses que es posen a la venda per Sant Jordi són vermelles i el 5% restant es divideix en d'altres colors, el blanc o el rosa principalment. "La producció de rosa groga és insignificant", sostenen des del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya a Vilassar de Mar (el Maresme), el principal centre de distribució de roses del país. Des del Mercat assenyalen que estan preparant la diada amb la mateixa previsió que tots els anys. "Els productors del Maresme treballem amb la rosa vermella i ara és impossible plantejar un canvi així", expliquen els productors a El Nacional.

Des del Mercat de la Flor consideren que la decisió perjudica el sector, que ja és minoritari en termes globals: només entre mig milió i un milió d'un total de set milions de roses venudes per Sant Jordi són produïdes a Catalunya; la resta provenen de països com l'Equador, Colòmbia i els Països Baixos.

El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, qualifica la proposta de "inabastable". "No hi ha una resposta possible", exposa en coincidència amb els productors. De fet, va més enllà i assegura que ni tan sols té clar si la importació de roses grogues podria suplir la demanda d'una campanya d'aquestes característiques.

Davant una possible afectació del mercat català, demana a Òmnium que la campanya es "matitzi" davant un possible perjudici al mercat català. "S'ha d'explicar que no és un substitució de la rosa vermella per la groga, si no que una opció complementa l'altra", assenyala en declaracions a aquest diari.

Aquest divendres, està convocada una reunió entre Òmnium Cultural i els productors i distribuïdors per a abordar el debat sorgit sobre la campanya i definir quins seran els termes i la logística de la iniciativa. Tot amb l'objectiu que la iniciativa tingui el vist-i-plau de les parts implicades.

L'escriptor Màrius Serra ha animat a reglar roses grogues per Sant Jordi des del seu compte de Twitter:

Òmnium es defensa

Arran de la polèmica, Òmnium Cultural ha publicat un comunicat conjunt amb el el Gremi de Floristes de Catalunya assegurant que la campanya "no afecta ni perjudica en cap cas la producció ni el mercat de roses vermelles a Catalunya". Argumenten que "no es tracta d’una campanya excloent", sinó que el que es vol és que els ciutadans regalin la rosa vermella i, a més, la rosa groga. 

També asseguren que la diada de Sant Jordi suposa "un pic extraordinari en la venda de roses" i que, per cobrir aquest excés de demanda, "bona part de les flors venudes són d’importació". Citen dades del 2017 segons les quals només el 10% de la rosa vermella venuda era de producció catalana.

L'entitat diu que té l'objectiu de "no perjudicar el petit productor de flor de Catalunya ni els floristes catalans" i, per tant, està fent la campanya en contacte permanent amb el Gremi de Floristes, els majoristes del Mercat de la Flor de Vilassar i Mercabarna.